Hoće li prijedlog Zakona o akcizama biti oboren: SBB i DNS ne žele dati podršku

A. B.
Hoće li prijedlog Zakona o akcizama biti oboren: SBB i DNS ne žele dati podršku
Zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nastavit će danas redovnu sjednicu koja je prekinuta prošloga mjeseca, a nakon nje je planirana i nova sjednica na kojoj će biti govora o akcizama.

Na novoj sjednici zastupnici bi se trebali izjasniti o zahtjevu zastupnika Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) za razmatranje izmjena Zakona o akcizama koje predviđaju smanjenje akciza na gorivo te stavljanje van snage zakona usvojenog u decembru.

Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBBBiH), kako saznajemo, neće podržati ovaj prijedlog.

Zastupnik SBB-a u Predstavničkom domu PSBiH Mirsad Đonlagić za Radiosarajevo.ba je kazao da će na sjednici Kluba biti usaglašeni konačni stavovi po ovom pitanju.

Državni zastupnici danas o izmjenama Zakona o akcizama

Inače, od četiri glasa Saveza za bolju budućnost BiH zavisi prolazak prijedloga i obaranje Zakona o akcizama te bi tako prijedlog SDS-a mogao "izvisiti".

Članovi Demokratskog narodnog saveza (DNS) Đorđo Krčmar, Jovan Vukovljak i Borislav Bojić, također ne bi trebali podržati ovaj prijedlog SDS-a, a čiji su bili donedavni članovi. Bojić nam je kazao da će se o svemu konsultirati s rukovodstvom stranke.

Putarine su tada povećane za 15 feninga plus PDV, a ovim prijedlogom cijene goriva po litru bile bi smanjene za 18 feninga ili 10 KM po rezervoaru, dok predlagači tvrde da do sada prikupljeni novac, oko 100 miliona KM, nije usmjeren na izgradnju puteva.
predstavnicki_dom_psbih_RSA(4).JPG - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba

Srpska demokratska stranka do sada ima podršku od 18 zastupnika, a protiv ukidanja Zakona  o akcizama su HDZ BiH, SDA, SNSD i DNS. Nakon jučerašnje sjednice iz SDS-a su istaknuli da je u dnevni red uvršten prijedlog SDS-a te da će se zastupnici na današnjoj sjednici o ovome raspravljati po hitnoj proceduri.

Na novoj sjednici zastupnici bi se trebali izjasniti o zahtjevu poslanika Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) za razmatranje izmjena Zakona o akcizama koje predviđaju smanjenje akciza na gorivo te stavljanje van snage zakona usvojenog u decembru.

Putarine su tada povećane za 15 feninga plus PDV, a ovim prijedlogom cijene goriva po litru bile bi smanjene za 18 feninga ili 10 KM po rezervoaru, dok predlagači tvrde da do sada prikupljeni novac, oko 100 miliona KM, nije usmjeren na izgradnju puteva.

Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH te Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zastavi BiH također su na dnevnom redu današnje sjednice.

Pred zastupnicima je i Informacija o provođenju Plana hitnih mjera i realiziranju aktivnosti vezanih za migrantsku krizu te Preporuke za reformu energetskog sektora, a nakon razmatranja ovih tačaka dnevnog reda i izjašnjavanja o njima uslijedit će nova sjednica.

Preostale tačke su Izvještaj o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH, ali i Informacija o aktuelnoj poziciji, ocjeni spremnosti i sposobnosti CIK-a da organizira i provede fer izbore u oktobru 2018. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije