Varnice na sjednici Skupštine KS: "Kolega, zajedno možemo pjevati, ali ne i govoriti"

2
Radiosarajevo.ba
Varnice na sjednici Skupštine KS: "Kolega, zajedno možemo pjevati, ali ne i govoriti"
Foto: Screenshot / Elvedin Okerić

Danas, na samom početku sjednice Skupštine Kantona Sarajevo došlo je "prepucavanja" između zastupnika Naroda i pravde i SDA.

Naime, Mahir Dević i Haris Zahiragić (SDA) više puta su prekinuli zastupnika Elmedina Konakovića (NiP), i to visokim tonom, a sve zbog ispravke krivig navoda. 

Zahiragić je potom upozoren da stavi masku i da nema pravo riječi dok Konaković ne završi izlaganje, što je pojašnjeno i Deviću.

Nakon što je Dević nastavio insistirati na tome da je u pravu, zatraženo je od sekretara skupštine da pojasni proceduru.

Konaković je u međuvremenu vrlo oštro reagirao zbog ispravke krivog navoda, istaknuvši da ga, prema Poslovniku Skupštine, "zastupnici ne smiju prekidati". 

No, kada je bilo potpuno jasno da Dević i Zahiragić i dalje pokušavaju uzeti riječ, oglasio se predsjedavajući Elvedin Okerić (NiP) riječima: "Kolega Deviću,  po Poslovniku, nema prekidanja - zajedno samo možemo pjevati, ali ne i govoriti!"

Nakon toga je nastavio govoriti Konaković, a onda opet Zahiragić, pa i Dević... 

Skupština Kantona Sarajevo danas na prvom zasjedanju, kako smo već objavili, nije usvojila izvještaje o radu i finansijskom poslovanju za 2020.godinu sedam kantonalnih zdravstvenih institucija. Usvojen je samo izvještaj o finansijskom poslovanju JU Psihijatrijska bolnica.

A, na ovoj sjednici razmatrat će Nacrt Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave KS, te Prijedlog odluke o potvrđivanju rješenja o razrješenju ministrice za pravdu i upravu Lejle Brčić ali i imenovanju nove, a za tu funkciju je predložena Darja Softić-Kadenić.

Na dnevnom redu sjednice je, osim informacije o epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo, i Prijedlog Rezolucije o zaštiti i unapređenju kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru, te Prijedlog Odluke o uslovima i načinu predinvestiranja u poticajnu stanogradnju. Pred zastupnicima je i donošenje Odluke o davanju saglasnosti na Statut o izmjenama Statuta JU Dom zdravlja KS, kao i odluka o davanju saglasnosti na nacrt kupoprodajnih ugovora u stambenim objektima u naseljima Rosilje i Šip. Bit će razmatran i izvještaji o radu Univerziteta u Sarajevu za 2019. i 2020.godinu sa programom rada za 2020. i 2021.godinu.

Na dnevnom redu su i izvještaji o radu i finansijskom poslovanju 11 javnih ustanova kulture za 2020.godinu: Narodno pozorište, Biblioteka Sarajeva, Sarajevska filharmonija, Pozorište mladih, Kamerni teatar ’55, Sarajevski ratni teatar – SARTR, MES - Međunarodni teatarski festival, Historijski arhiv Sarajevo, Muzej Sarajeva, Bosanski kulturni centar, Muzej “Alija Izetbegović”.

Izvještaje će zastupnicima podnijeti i preduzeća: Centar "Skenderija", “Poljoprivredno dobro Butmir”, Zavod za informatiku i statistiku Ustanova za zaštićena prirodna područja, Fond za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe, Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo.

Također će izvještaje podnijeti i Ministarstvo saobraćaja KS o utvrđivanju slobodnih dopunskih taksi oznaka za prijevoz osoba sa invaliditetom, a bit će i Izvještaj o snabdjevenosti KS lijekovima i sanitetskim materijalom u 2020.godini sa osvrtom na implementaciju Liste lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja kroz funkcionisanje Mreže farmaceutske djelatnosti- apoteka, sa prijedlogom mjera i aktivnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije