Zahiragić odgovorio Helezu: "Nazvao me lažovom, iako ja nikada ne lažem"

16
Radiosarajevo.ba
Zahiragić odgovorio Helezu: "Nazvao me lažovom, iako ja nikada ne lažem"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Press SDA/Haris Zahiragić

Nastavlja se sukob o zaslugama za razvoj bh. namjenske industrije, a potpredsjednik SDA Haris Zahiragić odgovorio je na komentar ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza o Novalićevim zaslugama za razvoj namjenske industrije povodom Bajrama.

"Zukan Helez je na moj status o Novalićevim zaslugama za razvoj prve bosanskohercegovačke puške i čestitku povodom Bajrama, a u kojem ga nisam ni jednom ružnom riječju spomenuo, odgovorio onako kako samo i zna, uvredama i neistinama", poručio je Zahiragić. 

Haris Zahiragić je kazao da Helez "navikao da svašta priča po medijima", često bez adekvatnog odgovora, vjerovatno, kako je naveo, jer svima, u konkurenciji Konakovića i Forte, "i ne djeluje toliko loše" u Vijeću ministara.

Visoke temperature mogu ugroziti vaše zdravlje: Ovo su simptomi da ste dehidrirali

Visoke temperature mogu ugroziti vaše zdravlje: Ovo su simptomi da ste dehidrirali

"Ovaj put će biti brutalno dekonstruisan samo zato što se u najružnijem komunističkom maniru, prvog dana Bajrama, ismijava sa čovjekom kojeg su nevinog poslali u zatvor! Razumije se, čekao sam i sam da prvi dan Bajrama prođe kako bih mu odgovorio. Pa krenimo redom:

1) Po načinu na koji Zukan Helez drži pušku (DOKAZ: slika broj 1) sumnjivo mi je i ovih njegovih evidentiranih 388 dana u Armiji RBiH, sva sreća pa se nedugo nakon pravog početka rata demobilisao i otišao da predaje geografiju u školu.

Objava Harisa Zahiragića
Foto: Facebook: Objava Harisa Zahiragića

Doduše, nisam siguran ni da bi Novalić mogao pravilno držati pušku, ali ne zato što ne zna, nego zato što je ostao bez prstiju kao vojnik Armije RBiH od prvog do posljednjeg dana.

2) Prostim google pretraživanjem možete naći javne tekstove o svim fazama razvoja predmetne puške.(DOKAZ slika broj 2)

Na slici su tekstovi o dvije faze razvoja, prvi tekst od 04.06.2021. godine, a drugi od 15.06.2022. godine.

Objava Harisa Zahiragića
Foto: Screenshot: Objava Harisa Zahiragića

Tada je Fadil Novalić bio premijer FBiH koja je nadležna za namjensku industriju i razvijao je istu - što je već opće poznata stvar, dok se Zukan Helez tih godina, kao uostalom i ranijih godina, tukao po bugojanskim kafanama. (DOKAZ slika broj 3)

Objava Harisa Zahiragića
Foto: Screenshot: Objava Harisa Zahiragića

3) Komparativni rezultati u namjenskoj industriji prve Nikšićeve Vlade FBiH - u kojoj je bio i Helez kao ministar - i prvog mandata Novalićeve Vlade govore sve, pa ja biram da vjerujem više brojevima nego Helezu. A vi?

Nikšićeva - Helezova Vlada je od 2012. do 2014. godine ostvarila prihod od 289 miliona KM od namjenske industrije, dok je Novalićeva Vlada već od 2015. do 2017. godine zabilježila prihod od 598 miliona KM, što je predstavljalo rast za 107% za samo 2 godine.

Još su uvjerljiviji podaci o ukupnoj neto dobiti kompanija koje se bave namjenskom industrijom, pa su tako u 2012. godini te kompanije zabilježile minus od čak 13.596.565 KM. U 2013. godini je manjak iznosio 4.949.678 KM, a u 2014. također je ostvaren gubitak od 3.252.387 KM.

Već naredne godine, u prvoj godini Novalićevog mandata, ostvarena je neto dobit od čak 30.115.358 KM, koja je u narednoj godini bila nešto niža i iznosila je 24.264.921 KM, da bi 2017. godine ponovo porasla na 31.228.278 KM.

Dakle, od 2012. do 2014. godine (Nikšić-Helez) ostvaren je akumulirani gubitak u iznosu od 23 miliona KM, dok je od 2015. do 2017. godine ostvarena dobit u iznosu od cca 85 miliona KM (Novalić). U periodu od 2011. do 2014. godine prihodi cijele namjenske industrije su iznosili 344 miliona KM, dok su u period od 2015. do 2019. godine bilježe poslovni prihodi od skoro milijardu KM.

Do kraja Novalićevog mandata ti ukupni prihodi su prebacili milijardu KM, a u skladu s tim je rasla i ukupna dobit. Taj proces rasta pratio je i broj novouposlenih u namjenskoj industriji, pa je tako za vrijeme Novalićeve Vlade (do 2023. godine) povećan za skoro 1.500 ljudi. Ovi brojevi svjedoče da je ipak Helez taj koji ne zna ništa o onome šta piše i šta govori. (DOKAZ: Slika broj 4)

Objava Harisa Zahiragića
Foto: Screenshot: Objava Harisa Zahiragića


4) Kada već Helez spominje privatne interese u namjenskoj industriji, imam potrebu složiti se sa njim, naravno da ih ima mnogo. On to i najbolje zna, jer je kao zamjenik Predsjedavajućeg Vijeća Ministara u ime Trojke nagradio pozicijom direktora IDEEAA-e čovjeka koji je bio jedna od glavnih karika čuvenog "medija plana" Gordane Tadić, a koji je služio za prikupljanje podrške javnosti onome što će se na kraju ispostaviti kao monitirana afera respiratori.
Konkretno, imenovao je Almira Badnjevića, a čijim je ličnim i porodičnim interesima upravo u namjenskoj industriji (GINEX) neposredno pred montiranu aferu respiratori, na put stao Fadil Novalić. (DOKAZ: Slika broj 5)

Objava Harisa Zahiragića
Foto: Screenshot: Objava Harisa Zahiragića

5) Helez tvrdi kako ja ne mogu da prežalim gubitak vlasti, iako od kada sam preuzeo svoju prvu javnu funkciju (prije cca 4 godine) opozicioni sam zastupnik. Sve to vrijeme su na vlasti njegove partijski drugovi, uglavnom sa diplomama "renomiranih" univerziteta i visokih škola poput one sa Sokoca.

Za to vrijeme, do danas, njegovi drugovi, kao i uvijek kada su na vlasti, devastirali su sve javne oblasti i resore, od komunalne privrede do zdravstva, lično se obogatili pljačkom građana, a KS su zadužili za stotine miliona KM, što će opet neki mrski SDA-ovci morati popravljati i vraćati.
Baš kao što je Novalić spašavao FBiH od bankrota nakon prve Nikšićeve Vlade u kojoj je bio i sam Zukan Helez. I opet će neko morati raditi taj teški posao u Federaciji, jer aktuelna nametnuta Vlada će iza sebe ostaviti pustoš. (DOKAZ: slika broj 6)

Objava Harisa Zahiragića
Foto: Screenshot: Objava Harisa Zahiragića

I na kraju, Helez me je u svojoj reakciji nazvao lažovom, iako ja nikada ne lažem, niti u javnoj komunikaciji, niti u privatnom životu, a posebno ne pred organima ove države. Helez se, s druge strane, baš i ne može pohvaliti time, jer čovjek je pored svega krivično presuđen i za davanje LAŽNOG iskaza. (DOKAZ slika broj 7).

Objava Harisa Zahiragića
Foto: Screenshot: Objava Harisa Zahiragića

I da, pozivam ga da kao potpredsjednici stranaka sučeljimo argumente javno u nekoj od emisija.
Neka bude emisija po njegovom izboru.

Svakako je krenuo u kampanju za predsjednika SDP-a u kojoj ne bira način ni sredstva da dospije na naslovnice - samo je na tom putu ismijavanjem sa činjenicom da je nevin čovjek u zatvoru dočekao već drugi Bajram izgubio i ono malo dostojanstva kojeg je i imao.
Pa bujrum Zukane. Bujrum Heleze", poručio je Zahiragić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije