Zagađenost zraka alarmantna: U Tuzli proglašena epizoda Uzbuna

Radiosarajevo.ba
Zagađenost zraka alarmantna: U Tuzli proglašena epizoda Uzbuna
Arhiv / Tuzla / Ilustracija
Nakon što je, tokom prethodna dva dana, izmjerena prevelika koncentracija štetnih čestica sumpordioksida (SO2) u zraku, u Ministarstvu za prostorno uređenje i zaštitu okoliša TK proglašena je epizoda Uzbuna iz plana interventnih mjera u Gradu Tuzli.

Kako stoji u saopćenju ovog ministarstva, tokom trajanja ove epizode interventnih mjera građanima se ne preporučuje duži boravak na otvorenom. Ako je kretanje napolju neophodno, preporučuje se disanje isključivo na nos, te korištenje zaštite u vidu šala ili marame za prekrivanje usta i nosa.

Ove preporuke se odnose na sve građane, a posebno na rizične grupe stanovništva kao što su trudnice, starije osobe, osobe s hroničnim bolestima respiratornih organa (kao što su astma i bronhitis) te oboljenjima srca, kao i djeci.

Ministarstvo je uputilo apel da se smanji korištenje motornih vozila, ali i da građani počnu više upotrebljavati vozila javnoga gradskog prijevoza. Izdata su i posebna upozorenja da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u domaćinstvima, a građane su pozvali da prijave sve nepravilnosti i anomalije koje primijete. Također, pozvana su i pravna lica, vlasnike ili korisnike kotlovnica i ložišta da poduzmu sve tehnički izvodive mjere kako bi se smanjile emisije u zrak, uključujući i korištenje drugih ekološki prihvatljivih energenata (biomasa, plin i niskosumporni ugljevi) i čišćenje dimovodnih instalacija.

Osim toga, Ministarstvo je obavijestilo Gradsku službu civilne zaštite grada Tuzle o proglašenju epizode uzbune koja može poduzeti sljedeće mjere:

a) Zabrana kretanja za teretna motorna vozila ukupne mase preko 3,5 tona u određenom vremenu na određenim saobraćajnicama,
b) Obustava nastavnog procesa u stanovima predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja i univerzitetima,
c) Zabrana kretanja motornih vozila čiji motori imaju normu manju od EURO 3 i privremeno ograničenje kretanja vozila po sistemu "par-nepar", osim vozila na električni pogon i vozila na tečni naftni plin te policije, javnog gradskog prijevoza, vozila hitnih intervencija (vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila), vozila s diplomatskim tablicama, vozila ministarstva odbrane i ostala vozila sa odobrenjem,
d) Smanjenje potrošnje goriva za zagrijavanje prostorija uz smanjenje temperature u prostorima koji se zagrijavaju,
e) Smanjenje proizvodnje i zamjena pogonskih goriva kod industrijskih i drugih objekata koja u tehnološkom procesu koriste čvrsta goriva i teža lož-ulja,
f) Pojačana kontrola vozila i upućivanje na vanredni tehnički pregled vozila koja vidno emitiraju veće količine crnog dima i čađi,
g) Osigurati nesmetan protok motornih vozila na glavnim gradskim saobraćajnicama i
h) Ostale mjere za koje gradska služba civilne zaštite i Kantonalni štab civilne zaštite procijene da mogu doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije