Zagađenje zraka u Sarajevu: Čeka li nas poboljšanje?

1
Anadolija
Zagađenje zraka u Sarajevu: Čeka li nas poboljšanje?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo i zagađenje

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine u nedjelju, 27.11. zabilježena su prekoračenja koncentracije lebdećih "PM" čestica, dok je danas, ponedjeljak 28.11.2022. godine znatno bolji u odnosu na prethodni vikend.

Zima je u Sarajevu, ali i drugim gradovima Bosne i Hercegovine, često sinonim za jako zagađen zrak, što je slučaj i ove godine. Građanima se preporučuje smanjeno kretanje i nošenje zaštitne maske.

"Jutros je situacija znatno bolja u odnosu na jučerašnju inverziju i pojavu magle. Narednih dana očekujemo smjenu prekoračenja vrijednosti i naglog poboljšanja kvaliteta. Kraj sedmice bi mogao biti nešto 'čišći' u odnosu na prethodne dane.", rekao je Enis Krečinić, stručni saradnik iz Sektora životne sredine Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Dodik pravi novi miting: Ko će danas doći na Trg Krajine?

Dodik pravi novi miting: Ko će danas doći na Trg Krajine?

Podaci objavljeni na specijaliziranoj internet stranici IQAir pokazuju kako se Sarajevo jutros nalazi na 10. mjestu u svijetu, s indeksom zagađenosti od 156. Na mjernim stanicama kod Vijećnice i na Bjelavama zrak je umjereno zagađen.

U ovakvim okolnostima, moguće je pojačanje simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe, trebali bi izbjegavati kretanje što je više moguće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije