Zagađenje zraka u Sarajevu: Čeka li nas poboljšanje?

1
Anadolija
Zagađenje zraka u Sarajevu: Čeka li nas poboljšanje?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo i zagađenje

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine u nedjelju, 27.11. zabilježena su prekoračenja koncentracije lebdećih "PM" čestica, dok je danas, ponedjeljak 28.11.2022. godine znatno bolji u odnosu na prethodni vikend.

Zima je u Sarajevu, ali i drugim gradovima Bosne i Hercegovine, često sinonim za jako zagađen zrak, što je slučaj i ove godine. Građanima se preporučuje smanjeno kretanje i nošenje zaštitne maske.

"Jutros je situacija znatno bolja u odnosu na jučerašnju inverziju i pojavu magle. Narednih dana očekujemo smjenu prekoračenja vrijednosti i naglog poboljšanja kvaliteta. Kraj sedmice bi mogao biti nešto 'čišći' u odnosu na prethodne dane.", rekao je Enis Krečinić, stručni saradnik iz Sektora životne sredine Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Podaci objavljeni na specijaliziranoj internet stranici IQAir pokazuju kako se Sarajevo jutros nalazi na 10. mjestu u svijetu, s indeksom zagađenosti od 156. Na mjernim stanicama kod Vijećnice i na Bjelavama zrak je umjereno zagađen.

U ovakvim okolnostima, moguće je pojačanje simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe, trebali bi izbjegavati kretanje što je više moguće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije