Zaduživanje odobreno jer 'svi imaju nekoga ko će dobiti novac od kredita'

Fena
Zaduživanje odobreno jer 'svi imaju nekoga ko će dobiti novac od kredita'
Bug.ba / Ilustracija
Skupština Srednjobosanskog kantona odobrila je danas dugoročno kreditno zaduženje SBK-a od 12 miliona KM.

Novac će biti utrošen za isplate po izvansudskim nagodbama iz izvršnih sudskih presuda, zaposlenicima u školstvu, unutarnjim poslovima, pravosudnim institucijama i za naknade odvjetničkim kućama.

Prema ovoj odluci, SBK će se kod Intesa Sanpaolo Banke zadužiti za šest miliona KM, a za preostalih šest miliona KM kod Unicredit banke.

Odluka o kreditnom zaduženju usvojena je bez rasprave za skupštinskom govornicom, kao i predložene izmjene kantonalnog budžeta kojima je Vlada planirala njegovo uvećanje za 13.145.000 KM, od čega je 12 miliona dugoročno kreditno zaduženje, a 1.145.000 KM su sredstva od neizravnih poreza.

Ministar za finansije SBK-a Zoran Marković kazao je novinarima da ukupni deficit trenutno iznosi oko 30 miliona KM, ali je istaknuo da će on biti smanjen pokrivanjem duga koji postoji prema državnim službenicima i namještenicima. 

Na pitanje novinara je li očekivao da će odluka od milionskom kreditnom zaduženju SBK-a u Skupštini biti usvojena bez rasprave zastupnika, Marković je rekao da je na to utjecala činjenica da "svi imaju nekoga ko će dobiti novac iz ovog kredita".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije