Zadovoljan sam raspravom, a posebno negativnim komentarima

Radiosarajevo.ba
Zadovoljan sam raspravom, a posebno negativnim komentarima
AA / Mustafa Cerić
Mustafa Cerić, bivši reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, predložio je da Bajram ubuduće nazivamo - Hižaslav.

Ubrzo je uslijedila lavina komentara, te se bivši reis ponovo oglasio na društvenim mrežama.

"Dragi moji,

Zadovoljan sam jučerašnjom intenzivnom raspravom o Bajramu, o hiži i o Hižaslavu na društvenim mrežama. Najkorisniji su mi negativni komentari, posebno oni primitivni i brutalni. Oni otkrivaju džahilijjet, neznanje i edepsus, nedostatak kućnog odgoja. Ali, i više od toga. Negativni komentari nam pokazuju koliko još treba da radimo na nacionalnom i državnom odgoju i obrazovanju Bošnjaka.

Vjera u Bošnjaka nije i nikad neće biti upitna!
To je valjda svima jasno, od Kulina bana i Mehmeda Fatiha!
No, ima jedno vrlo važno otkriće za mene u svemu ovome. Naime, otkrio sam da Bošnjaci iz hlada znaju da brane do iznemoglosti ono što im niko ne može nikad oteti (Bajram), ali ne znaju ili ne smiju da osvajaju ono što im se ispred nosa svaki dan otima, a to je jezik i hiža. Negativni Bošnjaci ne znaju ili neće da znaju da bez jezika i hiže, neće im mnogo ostati ni od vjera ni od Bajrama. Bez svog jezika i svoje hiže, Bošnjaci nisu niko i ništa. Pitam se, koliko još vremena treba da shvatimo da i mi Bošnjaci imamo pravo na nacionalni ponos kao što to imaju sve druge nacije u islamu. Zašto bi Turcima, Arapima i Perzijancima bilo dopušteno da se ponose na svoju naciju, na svoj jezik, na svoju hižu a nama Bošnacima to isto bilo zabranjeno da ne bismo izgubili vjeru.

Zašto bismo se mi Bošnjaci zbog vjere ponosili tuđim nacionalizmom?
Ne, dragi moji dobri Bošnjaci, nikad nam niko nije mogao oteti vjeru. Mi smo oduvijek imali u tome našu mjeru. I nikad se nikome nismo molili da nam u vjeri pokazuje smjer Ali su nam otimali i još uvijek otimaju hižu; otimali su nam i još uvijek nam otimaju jezik i kulturu; otimali su nam i još uvijek nam otimaju zemlju i državu i progonili su nas i još uvijek nas progone po Balkanu, Europi i cijelome svijetu ne zbog vjere, već zbog naše bosanske hiže. Oni su svjesni da nam ne mogu oduzeti vjeru, ali su spremni da nam otmu hižu u kojoj mi Bošnjaci čuvamo našu vjeru. Oni znaju da kad nam otmu hižu, oduzeli su nam vjeru; a kad nam oduzmu jezik, oteli su nam dušu. A kad nam otmu dušu, onda smo niko i ništa.

Drago mi je što mogu ovdje reći da je cilj postignut. Probudio sam Bošnjake da misle, da razmišljaju, da se ne ustručavaju da kažu o svojoj vjeri i naciji što im je na duši i srcu. Sve komentare, i pozitivne i negativne, pažljivo sam čitao i osjećao se lijepo kao nikad. Evo, konačno smo otvorili dušu jedni drugima da se upoznamo i da jedni od drugih učimo.
Bit će Bajrama u Bosni, jer ima Bošnjaka na Drini, na Uni, na Savi i na Neretvi; bit će hiža u Bosni, jer ima Bosanaca koji su svjesni svog bosanskog jezika; bit će Bošnjaka koji će zauvijek zapamtiti da im je njihova hiža sveto pravo kao što im je i vjera sveti emanet u duši; ima Bošnjaka i bit će ih još više koji su razumiju šta znači bosanska riječ 'Hižaslav'.
A oni koji ne razumiju, razumjet će jednoga dana.

Važno je da su svi Bošnjaci budni, da misle svojom glavom, i pozitivno i negativno.
Učmalost duše i lijenost uma su najgora stanja vjere i nacije.
Dragi Bošnjaci, budite mi sretni i zadovoljni ma gdje bili.
Volite svoju vjeru i čuvajte svoju hižu.

Neka vam je blagoslovljena bosanska hiža - Hižaslav!
Vama odani,
Mustafa Cerić".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije