Zabrana zapošljavanja rodbine članova Vlade FBiH u javnim organima je neustavna

Radiosarajevo.ba
Zabrana zapošljavanja rodbine članova Vlade FBiH u javnim organima je neustavna
Federalna vlada izjasnila se danas o Prijedlogu zakona o zabrani zapošljavanja članova uže porodice predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine i članova Vlade Federacije BiH u javnim organima.

Prijedlog Zakona podnio je Denis Gratz, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

U mišljenju Federalnog ministarstva za pravdu navedeno je da je u njemu uočen veliki broj nepravilnosti, a ključna je da većina odredbi nije u saglasnosti s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine. To se prevashodno odnosi na odredbe 61. 1. i 5. ovog prijedloga, koje su u suprotnosti s ustavnim odredbama o ljudskim pravima i slobodama, a kojim je ustanovljeno pravo svim građanima da učestvuju u javnim poslovima i imaju jednak pristup javnim službama, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH

Osim toga, kaže se u izjašnjenju, Prijedlog ovog zakona je u suprotnosti sa Zakonom o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, Zakonom o državnoj službi u Federaciji BiH i Zakonom o namještenicima u organima državne službe u FBiH, jer je u odredbi člana 3. data definicija pojmova državni službenik i namještenik, koja nije u skladu s odredbama ovih propisa.

Federalna vlada izjasnila se danas i o amandmanima delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Anera Žuljevića (77) i Segmedine Srna-Bajramović (12).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije