Izetbegović: Nema merhameta prema nepopularnim kadrovima SDA

L. R., E. H.
Izetbegović: Nema merhameta prema nepopularnim kadrovima SDA
U Kongresnoj sali sarajevskog hotela "Holiday" vladajuća stranka u FBiH, Stranka demokratskih akcija, održala je novogodišnju konferenciju.

U svom izlaganju predsjednik SDA Bakir Izetbegović prisjetio se događaja koji su obilježili 2016. godinu, kazavši kako je bilo mnogo onih "pozitivnih, ali i negativnih koji zajedno čine balans".

Posebno je istaknuo kako su postupci političara iz RS-a u protekloj godini "prešli crvenu liniju" te da su takve stvari zaista loše.

Najmarkantniji pozitivni iskorak u godini na izmaku jeste onaj koji je BiH učinila na europskom putu, od prihvaćanja aplikacije do primitka upitnika.

"Put europskih integracija je siguran put mira razvitka i prosperiteta za BiH, ali isto tako BiH može biti veza između istoka i zapada. Nama su svugdje vrata otvorena, barem je tako bilo dok sam ja bio predsjedavajući Predsjedništva BiH, te posjetio i Berlin, New York i Brisel, ali i Varšavu, Ankaru, Teheran...", rekao je on i nastavio:

"Stopa nezaposlenosti je pala za dva posto na nivou BiH", a istaknuo je i druge pokazatelje napretka kao što su povećanje izvoza, pokrivenost uvoza izvozom, povećanje proizvodnje, te je posebno naglasio primjer izrade prve haubice kao dobar pokazatelj rasta proizvodnje, posebno jer je proizvod jeftiniji, pristupačniji i pokretniji od konkurentnih.

Također, povećan je broj zaposlenih, 1.800 ljudi manje radi u administraciji, poručio je čelnik SDA, čestitavši premijeru Novaliću na tom uspjehu.

Upozorio je da Dodikova retorika i trenutne aktivnosti upućuju na to da će SNSD ispuniti programski cilj zacrtan u 2015. godini, a to je otcjepljenje RS-a od BiH. U vezi s tim odrzan je i nedavni sastanak između Milorada Dodika i Dragana Čovića, dodao je on.

"U godini pred nama čeka nas raskrsnica, četvrt vijeka nakon historijske prekretnice koja se dogodila 1992. godine. Ali moramo shvatiti da niko nikom nikad više u BiH neće moći nametnuti bilo šta. I naivno je misliti da se dvojica mogu dogovoriti na štetu trećeg", Izetbegovićeve su riječi.

Potom je nastavio kako "neće biti merhameta prema nepopularnim kadrovima SDA u drugom poluvremenu ovog mandata", kada SDA ima zadaću da ponovo osvoji povjerenje građana, odnosno njihove glasove do jeseni 2018.

Na kraju je čestitao Novu godinu svim građanima, uz želju da 2017. bude mirna, sretna i berićetna, te da svima donese dobro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije