Za uništavanje artiljerijske municije BiH dobila 100.000 eura

Anadolija
Za uništavanje artiljerijske municije BiH dobila 100.000 eura
Njemačka ambasadorica u BiH Christiane Hohmann i vršiteljica dužnosti rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu potpisali su danas u zgradi Ambasade Njemačke u Sarajevu još jedan ugovor o dodjeli sredstava za projekt uništavanja municije.

Savezna Republika Njemačka stavlja već treći put sredstva na raspolaganje, te time i ovaj put pruža doprinos u visini od 100.000 eura u savladavanju ovog problema.

Hohmann je podsjetila da će ova sredstva poslužiti za uništavanje oko milion metaka municije ručnog naoružanja i preko 20.000 komada artiljerijske municije, koje su najvećim dijelom nesigurne i nalaze se u opasnom stanju.

U Bosni i Hercegovini postoji još oko 19.000 tona zaliha municije, a veliki dio toga je preko 35 godina staro.

UNDP je u 2015. godini putem znatne podrške Njemačke i drugih donatora uništio oko 5,4 miliona metaka municije ručnog naoružanja i druge vrste municije.

"Ovim Njemačka po treći put stavlja sredstva na raspolaganju za projekat EXPLODE. Do sada je Njemačka učestvovala sa 600.000 eura u uništavanju municije. Ova sredstva će se koristiti za uništavanje otprilike milion metaka municije ručnog naoružanja i više od 200.000 artiljerijske municije koji se nalaze u nesigurnom i time opasnom stanju", pojasnila je Hohmann.

Prema njenim riječima, pomoću ove donacije moguće je ubrzati uništavanje municije i tako efikasnije savladati problem koji je od velikog značaja za sigurnost ljudi u BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije