'Bio bi veliki gubitak da propadne poljoprivredni potencijal zbog politike'

Fena
'Bio bi veliki gubitak da propadne poljoprivredni potencijal zbog politike'
Fena / Arhiv
Zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fayon naglasila je da je poljoprivredna politika od najvećeg značaja za Bosnu i Hercegovinu koja ima veliki potencijal za ruralni razvoj, upravljanje hranom, ekoturizam i agroturizam.

U pismu koje je pročitano tokom konferencije upriličene u Sarajevu o poljoprivredom i ruralnom razvoju te energetskoj efikasnosti u zgradarstvu, napisala je da bi veliki gubitak bio kada bi ovaj potencijal ostao neostvaren zbog nedostatka jedinstvenog glasa u poljoprivrednoj politici.

"Poljoprivredna politika je od izuzetnog značaja i jedna je od najstarijih politika Evropske unije, a mi u Evropskom parlamentu naglašavamo značaj zajedničke poljoprivredne politike u BiH u rezolucijama o izvještajima o napretku BiH", podsjetila je Fayon.

Iako, dodala je, u posljednjih nekoliko godina na ovom području gotovo da nema promjena, i dalje vidi pozitivne pomake ocjenjujući da nedavno usvojen mehanizam koordinacije utire put za zajedničku poljoprivrednu politiku.

Poručila je da je napredak u području poljoprivrede i ruralnog razvoja potreban u BiH, ne zato što je Evropska komisija ili Evropski parlament to žele, nego zato što je to nužno za održivi razvoj BiH, saopćeno je iz Green Councila koje je organiziralo ovu konferenciju uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u BiH, USAID-a i Fondacije Heinrich Böll.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije