Za premijera Kantona Sarajevo u igri nekoliko imena: Ko bi mogao biti predvodnik nove Vlade?

5
Radiosarajevo.ba
Za premijera Kantona Sarajevo u igri nekoliko imena: Ko bi mogao biti predvodnik nove Vlade?
Foto: Vlada KS / Ilustracija

Iako se još čekaju zvanični rezultati Općih izbora, već se sada načelno zna ko će činiti novu Vladu Kantona Sarajevo. Narod i pravda, SDP i Naša stranka nastavit će zajedno djelovati i u novom mandatu uz otvorenu mogućnost koaliranja i sa drugim strankama.

Pozive su uputili Demokratskoj fronti i Stranki za Bosnu i Hercegovinu.

Počela je borba za vlast u Kantonu Sarajevo. Stranke okupljene oko aktuelne vladajuće trojke, poručuju da je Kanton neupitan i nastavlja se raditi tamo gdje se i stalo. No bez obzira na to, bit će promjena u strukturi vlasti, posebno onih koje se odnose na ministarske i premijersku poziciju.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Nije neizvjesno samo u KS: U još jednom kantonu vodi se "mrtva trka"

Nije neizvjesno samo u KS: U još jednom kantonu vodi se "mrtva trka"

SDP će, kako saznaje BHRT, predložiti i svog kandidata za poziciju premijera, aktuelnog ministra saobraćaja Adnana Štetu. Bit će, kako su rekli iz ove stranke, i novih lica u ministarskim foteljama. Narod i Pravda pozvao je i ostale stranke koje su zainteresovane za učešće u vlasti, ali bez uslovljavanja.

"Sigurno da će okosnica nove vlade biti ona koalicija koja je bila aktuelna i ranije s tim da ne može biti isti omjer kao što neki dužnosnici NIP-a kažu jer Vlada treba održavati volju građana i u omjerima koje sadašnje stzranke trojke imaju, a ne šta je bilo u prošloj skupštini", rekao je Irfan Čengić, kandidat SDP-a za Skupštinu KS.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i Pravde, kaže da su otvorena vrata svima koji žele pristupiti konceptu koji dobro funkcioniše.

Nakon novog presjeka glasova CIK-a: Preokret u Kantonu Sarajevu

Nakon novog presjeka glasova CIK-a: Preokret u Kantonu Sarajevu

"U svim kantonima trojka sa parnterima sa NES-om, sa PDA i Kasumovićem ima dovoljan broj ruku i naravno otvorena su vrata i ostalima koji žele da se priključe toj priči. Kao što sam rekao za Demokratsku frontu i za Stranku za BiH su vrata otvorena na način da pristupe konceptu koji već dobro funkcioniše", kazao je Konaković.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu koja je ostvarila prilično dobar rezultat u Kantonu Sarajevo imat će pet mandata u Skupštini, dva manje od SDA i NIP-a. Što se tiče mogućih koalicija SBiH ne odbacuje mogućnost razgovora ni sa jednom strankom, pa čak i sa SDA.

Već imaju dogovorenu jednu vrstu okvirne i načelne saradnje sa DF-om i oni su prvi s kojima će razgovarati o eventualnoj koaliciji. Isto tako Efendić koji je na općim izborima dobio najviše glasova kao pojedinac, ne bježi od mogućnosti ni da bude novi premijer Kantona Sarajevo, ali samo i jedino ukoliko bude formirana stabilna većina koja će trajati četiri godine, odnosno cijeli mandat.

Novi presjek rezultata izbora 2022 za Parlament BiH: Tijesna utrka za drugo mjesto

Novi presjek rezultata izbora 2022 za Parlament BiH: Tijesna utrka za drugo mjesto

"Treba imati na umu da mi nismo stranka koja je osvojila neki veliki broj glasova možda negdje da bude značajno naše učešće ako se ono bude dešavalo bit će najvažnije da ono može doprinijeti nekim promjenama da pokušamo doprinijeti da se stavri mijenjaju na bolje i to bi konkretno nešto značilo", istakao je predsjedik SBiH Semir Efendić.

Iz SDA i DF-a su poručili da čekaju objavu zvaničnih i konačnih rezulatata, te da će nakon toga krenuti u razgovore sa političkim strankama koje participiraju u Skupštini. Sve u svemu bit će interesantno vidjeti kako će se posložiti politička slagalica i ko će na kraju preuzeti vlast. Matematika i brojke su na strani trojke, ali iznenađenja su moguća. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije