Za pomoć djeci Ukrajine: Ruski novinar prodao Nobelovu medalju za 103,5 miliona

0
Radiosarajevo.ba
Za pomoć djeci Ukrajine: Ruski novinar prodao Nobelovu medalju za 103,5 miliona
Foto: EPA - EFE / Dimitrij Muratov

Dmitrij Muratov,glavni urednik ruskih nezavisnih novina Nova Gazeta, u ponedjeljak je na aukciji prodao svoju Nobelovu nagradu za mir za 103,5 miliona dolara u korist djece raseljene zbog rata u Ukrajini.

Sav prihod od prodaje medalje, koju je kupila još neidentifikovana osoba koja je svoju ponudu uputila telefonom, ići će za UNICEF-ov humanitarni program pomoći za raseljenu ukrajinsku djecu, navodi aukcijska kuća Heritage Auctions, koja je vodila prodaju.

 Muratov je osvojio nagradu 2021. zajedno s novinarkom Mariom Ressom s Filipina, a odbor im je odao priznanje "za njihove napore u zaštiti slobode izražavanja".

Poskupljenja i dalje pod kontrolom: Pogledajte listu od 60 namirnica sa 'zaključanim cijenama'

Poskupljenja i dalje pod kontrolom: Pogledajte listu od 60 namirnica sa 'zaključanim cijenama'

Muratov je glavni urednik jednog od vodećih ruskih nezavisnih nova Nova Gazeta. List je krajem marta prenio da prekida objavljivanje online i u papiru u Rusiji do kraja rata u Ukrajini u vrijeme kada je Kremlj zaoštrio politiku prema kritički nastrojenim glasovima.

Muratov je bio dio grupe novinara koji su osnovali Novu Gazetu 1993. godine poslije raspada Sovjetskog Saveza. Prije suspenzije svojih operacija list je bio posljednji koji je izrazio kritike prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, piše Radio Slobodna Evropa.

Nova Gazeta poznata je po svojim istragama o korupciji i napadima na ljudska prava u Čečeniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije