Planovi za neustavni 9. januar: U I. Sarajevu razvući će najdužu zastavu RS-a

8
Radiosarajevo.ba
Planovi za neustavni 9. januar: U I. Sarajevu razvući će najdužu zastavu RS-a
FOTO: Facebook / Jovan Katić

Neustavni dan - dan Republike Srpske bit će i ove godine obilježen 9. januara u ovom bh. entitetu.

Za ovaj neustavni datum, Jovan Katić, načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo najavio je da će "povodom 30 godina od nastanka RS-a" razviti najdužu zastavu ovog entiteta.

"Povodom 30 godina od nastanka RS, u Istočnom Novom Sarajevu, novom domu sarajevskih Srba, organizujemo obilježavanje dana kada je nastala naša kuća, matica i ponos, RS, te jednu od prvih aktivnosti obilježavanja 30 godina od nastanka naše opštine, Istočno Novo Sarajevo.

Osnaživanje žena u BiH: Pokrenut projekat 'Ženski karavan za pravdu i pomirenje'

Osnaživanje žena u BiH: Pokrenut projekat 'Ženski karavan za pravdu i pomirenje'

Ovim putem, zvanično najavljujem da ćemo na Dan Republike, 9. januara 2022. godine u 13 časova u Dečanskoj ulici razviti, prema zvanično dostupnim podacima, najdužu zastavu u Evropi, zastavu RS i svih Srba!

Svi zajedno, stanovnici Istočnog Sarajeva i RS, ujedinjeni, kao jedno, nosićemo zastavu naše Republike onako kako smo ujedinjeni u misli da je ona naš dom i da je ne damo, nego čuvamo kao najveću svetinju.

Кao što je zastava tkana nit po nit, tako su i u RS ugrađeni, jedan po jedan, životi hiljada Srba, naše braće, sestara, roditelja i djece, ostavljajući nam zavještanje – da je čuvamo, štitimo i s najvećim poštovanjem nosimo u srcu, sa zastavom u ruci. Njima dugujemo da je uvijek slavimo i nikad ne prepustimo njenu sudbinu nikome, osim njenoj djeci.

Dragi sugrađani grada Istočno Sarajevo, draga braćo Srbi, sestre Srpkinje i svi oni koji RS nosimo u srcu kao najveću svetinju i tekovinu onih koji su najljepše godine, dijelove tijela i živote dali da nam je stvore, pozivam vas da se 9. januara od 12.30 časova okupimo u Dečanskoj ulici i da, metar po metar, razvijemo zastavu našeg ponosa i obilježimo 30 godina postojanja zemlje gdje najljepša se zora budi, gdje časni i ponosni žive dobri ljudi, našeg gordog i prkosnog zavičaja, RS", navodi se u objavi.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao dan RS-a, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. u ovom entitetu provela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije