Za liječenje djece iz RS-a u inozemstvu prikupljeno dva miliona KM

Fena
Za liječenje djece iz RS-a u inozemstvu prikupljeno dva miliona KM
Na račune Fonda solidarnosti za liječenje djece iz RS-a u inostranstvu dosad je prikupljeno oko dva miliona KM.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Dragan Bogdanić je, na početku današnje redovne sjednice Narodne skupštine RS-a, rekao da je već četvoro djece preko ovog fonda liječeno ili se još liječi u inostranstvu.

Sredstava se prikupljaju od početka godine, tako što radnici izdvajaju 0,25 posto od neto plaće, a 0,025 posto ide iz budžeta lokalnih zajednica.

"Samo 0,65 posto zaposlenih u RS-u ne uplaćuje ovaj doprinos i tražili su da budu oslobođeni izdvajanja po ovom osnovu", rekao je Bogdanić.

Iz Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu su, kako je naveo, uputili dopis bankama da iznađu način da ih oslobode plaćanja naknada po osnovu ovih novčanih transakcija, budući da se radi o humanitarnim sredstvima.

Bogdanić smatra da je Fond oporavdao svoje postojanje.

U entitetskom parlamentu u toku je rasprava o prvoj tački-poslaničkim pitanjima, na koje odgovore daju ministri u Vladi RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije