Za građane koji u ovom dijelu BiH štede struju - manji računi za 30 do 100 posto

2
Radiosarajevo.ba
Za građane koji u ovom dijelu BiH štede struju - manji računi za 30 do 100 posto
Foto: Fena / Ilustracija

Generalni direktor preduzeća Elektroprivreda RS Luka Petrović izjavio je da je u pripremi program putem kojeg će građanima koji od oktobra do marta iduće godine uštede od pet do 20 odsto električne energije računi biti umanjeni za 30 do 100 posto.

Petrović je istakao da je u pripremi softver za obračun električne energije koji će biti predstavljen svim građanima ovog bh. entieta kako bi ostvarili uštede u svojim budžetima.

On je pojasnio da će građani koji uštede pet do 20 posto električne energije imati popust na računima od 30 posto, a ako ostvare uštedu od 20 posto onda će imati popust na električnu energiju 100 posto, piše N1.

Vlada FBiH o smjernicama za racionalno korištenje struje: Izraditi programe u slučaju krize

Vlada FBiH o smjernicama za racionalno korištenje struje: Izraditi programe u slučaju krize

Prema njegovim riječima, na računu ima mrežarina koja pripada regulisanoj djelatnosti i koja se ne može umanjivati, ali se može umanjiti račun za električnu energiju.

"Račun za električnu energiju koji je u prosjeku bio 100 KM za prošli oktobar, za ovaj oktobar će koštati 45 KM ili 50 KM, ako je ostvarena ušteda od 20 odsto kilovat časova, a ako ste imali račun od 70 KM vi ćete očekivati u oktobru da platite oko 32 KM", rekao je Petrović novinarima u Banjaluci.

On naglašava da je veoma teško organizovati restrikcije, a da će ovaj program omogućiti da građanin ostvari uštede u svom budžetu.

Petrović je rekao da će ovaj resurs u narednim mjesecima biti veoma oskudan, tražen i dobro plaćen, a već danas cijena električne energije na berzama za januar je 1.000 eura za 1.000 megavat-časova, što znači da jedan kilovat-čas košta dvije marke, a to se potroši dok se skuva kafa.

"Ovaj program će biti predočen svim građanima Republike Srpske u želji da ostvare uštede u svojim kućnim budžetima iako su računi za električnu energiju najpovoljniji u odnosu na sve ostale komunalne usluge", napomenuo je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije