FBiH / Sjednica Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta: Borci imaju velika očekivanja

08. 07. 2019. u 07:44:00 Fena

Shares: 0

Za danas je zakazana sjednica Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine radi dogovora o zakazivanju vanredne sjednice tog doma. Kao razlog je naveo zakon o demobilisanim borcima i rebalans ovogodišnjeg federalnog budžeta, a sjednicu je zakazao predsjedavajući Elvir Karajbić

Isti razlog je prije nekoliko dana navela Koordinacija boračkih udruženja kada je zatražila da se Predstavnički dom sastane hitno a po mogućnosti i Dom naroda u istom danu da bi usvojili navedeni zakon.

Borcima je stalo da taj zakon stupi na snagu što prije kako bi naknade po osnovu učešća u ratu, koje im propisuje, mogli dobiti već od narednog mjeseca.

Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica utvrdila je u međuvremenu Federalna vlada i uputila ga u parlamentarnu proceduru, kao i prijedlog rebalansa budžeta FBiH za 2019., kojim je osigurala novac za provedbu zakona.  

Ni zakon ni rebalans ne mogu stupiti na snagu dok ih ne odobre oba doma Federalnog parlamenta.

Među brojnim pravima za demobilisane branitelje, zakon najavljuje redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja a stari su 57 godina i više.

Uslov je da su najmanje godinu bili u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih. Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u odbrambenim jedinicama.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA