FBiH / Wigemark: Parlament ne smije biti arena za politička cjenkanja

13. 01. 2017. u 21:22:00 Fena

Shares: 0

Wigemark smatra da treba raditi zajednički kako bi Parlament FBiH u potpunosti funkcionirao.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark je, komentirajući prekid jučerašnje sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH), izrazio zabrinutost oko kontinuiranog zastoja i nedostatka istinske političke posvećenosti koji već nekoliko mjeseci blokiraju rad Parlamenta FBiH.

"Niko nema koristi od kontinuiranog zastoja. Sada je potrebno da vidimo djela koja će istinski biti u najboljem interesu građana na čije se potrebe uopće ne odgovara, jer političke stranke ne mogu da postignu dogovor. Svi politički akteri u FBiH treba da rade zajedno da bi osigurali da Parlament u potpunosti funkcionira",izjavio je Wigemark. 

Podvukao je da Federalni parlament ne smije biti arena za različita politička cijenkanja po cijeni velikih kašnjenja u hitnim reformama i interesa običnih ljudi, dodajući da je to političko tijelo koje predstavlja građane i njihove interese.

"Svi politički lideri u BiH su se obavezali da će reformama unaprijediti ekonomsku i socijalnu situaciju. Ali Parlament FBiH neće moći ispuniti svoje obaveze ukoliko se ove političke igre nastave na uštrb svakodnevnog života građana", istakao je šef Delegacije EU u BiH.

Stoga je apelirao na odgovorne lidere političkih stranaka da uspostave konstruktivniju klimu i fokusiraju se na ubrzano rješavanje prioritetnog zakonodavstva, kao što su novi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju ili nova regulativa o bankarskom sektoru, a kako bi se provele prijeko potrebne reforme.

Kako je rekao, vrijeme je već izgubljeno.

Poručio je da EU neće impresionirati niko ko djeluje samo u skladu s uskim etničkim ili drugim interesima te da takvo ponašanje može samo usporiti proces EU integracija.

Zaključio je da građani BiH žele vidjeti stvarni konsenzus, a ne politički zastoj i ekonomsko nazadovanje, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

NEMA KOMENTARA