Evropska unija ima poruku za građane BiH

Anadolija
Evropska unija ima poruku za građane BiH
Šef delegacije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark poručio je, povodom predstojećih lokalnih izbora, da je očuvanje integriteta izbornog procesa, u skladu s međunarodnim standardima, izuzetno važno.

Kako prenosi Anadolija, Wigemark je pozvao sve građane da izađu na izbore u nedjelju, 2. oktobra, te da svojim učešćem u izbornom procesu učestvuju u primjeru demokratije na djelu.

"Građani u Bosni i Hercegovini glasat će na lokalnim izborima u nedjelju 2. oktobra. Ovo je primjer demokratije na djelu, kao i način promoviranja javne odgovornosti. Evropska unija potiče sve građane da izađu na izbore i podrže stranke i kandidate za koje smatraju da će se najefikasnije zauzeti za pitanja koja su važna za njih i sredinu u kojoj žive", istaknuo je Wigemark.

Naglasio je potrebu za demokratskim, kredibilnim i inkluzivnim izbornim procesom. Također, podsjetio je i da će ove izbore pratiti međunarodni i domaći posmatrači koje akreditira Centralna izborna komisija BiH, uključujući koaliciju "Pod lupom", zajedničku inicijativu šest nevladinih organizacija iz BiH, sa 3.000 posmatrača koji će pokrivati svako drugo biračko mjesto.

"Evropska unija pozdravlja rad izbornih posmatrača, koji ima za cilj da osigura slobodne i fer izbore i ukaže na eventualne izborne nepravilnosti. Pozivamo sve političke subjekte i izbornu administraciju da, u skladu s Izbornim zakonom, posmatrače tretiraju na profesionalnoj i fer osnovi i da se suzdrže od bilo kojeg oblika pritiska ili zastrašivanja", naglasio je Wigemark.

Kao odgovor na zahtjeve građana za promjenama i približavanjem Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina je, kako je kazao, nedavno ostvarila veoma važnu prekretnicu u procesu evropskih integracija.

"Postoji solidna osnova za dalji napredak i rukovodstvo zemlje na svim nivoima se treba usredsrediti na cjelokupna pitanja u vezi s procesom evropskih integracija. Birači očekuju da lokalni politički lideri izabrani u nedjelju donesu prijeko potrebna socioekonomska poboljšanja, potaknu lokalni razvoj i održe dinamiku koja će omogućiti Bosni i Hercegovini da napravi postojan napredak ka Evropskoj uniji", dodao je Wigemark.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije