WHO: Šta dovodi do velikog otpora vakcinisanju djece u BiH

Radiosarajevo.ba
WHO: Šta dovodi do velikog otpora vakcinisanju djece u BiH

Stope vakcinacije djece u Federaciji Bosne i Hercegovine iz godine u godinu opadaju i u nekim područjima pale su na 40 posto što povećava rizik od izbijanja epidemije različitih bolesti, upozorava na svojoj internet stranici Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organisation - WHO).

Niko ne zna precizno zašto je tako. Sve više raste otpor prema vakcinisanju djece, a društvenim mrežama šire se dezinformacije o vakcini. Građani ne vjeruju zdravstvenom sistemu, nedostaje radnika u zdravstvu, a također tu je i problem snabdjevanja vakcinom. Sve ovo utječe na nizak stepen vakcinacije djece. Naravno u javnosti preovlađuju uglavnom pretpostavke sa vrlo malo dokaza.

Epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa kaže da je program imunizacije djece baziran na mnogo pretpostavki.

Trebaju nam bolji podaci kako razumjeli koja kategorija stanovništva ima najmanji stepen vakcinacije i zašto je to tako nisko”, rekao je Musa.

Koristeći TIP program (Tailoring Immunization Programme) Svjetske zdravstvene organizacije, koji predstavlja strukturni istraživački pristup - država radi na tome da identificira kategorije stanovništva podložne bolestima koje nastaju usljed nevakcinisanja, da utvrdi kako motivirati građane na vakcinaciju i da preporuči odgovore koji će sadržavati dokaze, kako bi se popravilo stanje u javnosti.

U 2016. godini, samo 78 posto djece u Bosni i Hercegovini primilo je treću DTP vakcinu (Vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja), 79 posto primilo je treću dozu polio vakcine (Vakcina protiv dečije paralize) i 83 posto primilo je prvu dozu MMR vakcine (Vakcina protiv malih boginja, zauški i rubeole).

Ovi rezultati daleko su ispod zacrtanog cilja da najmanje između 90 i 95 posto djece na svijetu bude vakcinisano.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije