Bodo Weber: EU nije uspjela u BiH, profitirali su Čović i Dodik

A. D.
Bodo Weber: EU nije uspjela u BiH, profitirali su Čović i Dodik
FOTO: Arhiv / Bodo Weber
Bodo Weber, njemački politički analitičar i viši saradnik Vijeća Centra za politiku demokratizacije, objavio je opsežnu analizu pod nazivom „Inicijativa EU za neuspjeh u Bosni i Hercegovini Agenda reformi i izvještaj o praćenju upitnika“.

U izvještaju koji je ustupio i za Radiosarajevo.ba Weber navodi da je provođenje reformi u BiH u potpunosti zaustavljeno uprkos stalnim naporima EU da to predstavi kao usporeno provođenje reformi.

On navodi da je Reformska agenda od početka bila ograničenog obima, te da je već sad jasno da neće biti provedena do kraja 2018.  

„Ukoliko i EU bude primorama da prizna neuspjeh svoje sadašnje politike u BiH, zvaničnici će pokušati da odbace sopstvenu odgovornost tvrdeći da je neuspjeh dokazao da finansijski uslovi ne funkcioniraju u BiH“, navodi Weber.

Kao neke od uzroka neuspjeha, Weber navodi činjenicu da se EU nije pridržavala strogog uslovljavanja budući na otpor političkih elita prema reformama, “već je primjenjivala stare navike, snižavanja kriterija”.

On čak ističe da je EU ubila glavnu mjeru – privatizaciju BH Telecoma, zarad usvajanja zakona o akcizama, da bi na kraju završila praznih ruku. Ističe se da je vršen pritisak I na MMF da odustane od strogih pravila, te da su prešutno prešlko I preko kršenja parlamentarnih procedura.

Dragan Čović i HDZ su najviše profitirali od kolizije s EU u vezi sa reformama, te su branili su svoje patronatske interese, sa zapadnohercegovačkim uporištem, kao odbranu jednakosti naroda. Tako su istovremeno HDZ i EU omogućili SNSD-u i Miloradu Dodiku da sakriju svoje otpore prema reformama, jednako kao I konstantno podrivanje države, zbog tobožnje političkog nereda u Federaciji”, istaknuo je Weber.

Također, autor se dotiče i sukoba pojedinih zemalja članica EU sa Hrvatskom vladom usljed prekomjerne identifikacije sa etniciziranim političkim stavovima HDZ-a BiH i Čovića tako da se „Hrvatska pretvorila u trojanskog konja EU integracija“.

Također u analizi se još jednom skreće pažnja i na parterstvo Dodika i Čovića kod potkopavanja pravosuđa na državnom nivou. Cjelokupnu analizu možete pročitati na ovom linku.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije