Banja Luka / Nebojša Vukanović u NSRS: Hvaljen Isus i Marija, hvaljen Čović i Kolinda

18. 07. 2019. u 17:39:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 147

Zanimljivo je danas u Narodnoj skupštini RS, gdje se danas vodi rasprava da bi se opravdao stav Milorada Dodika da je odlukom Željka Komšića i Šefika Džaferovića nanesena šteta Bosni i Hercegovinii, a time i RS.

Predsjedavajući Predsjdništva BiH obrazlaže svoju odluku u vezi pokretanja vitalnog, kako kaže, interesa RS i stava Predsjedništva o Pelješkom mostu.

Objašnjavajući što je tražio posebnu sjednicu NSRS, Dodik je rekao "da se nije mogao složiti sa zaključkom u vezi Pelješkog mosta s druga dva člana Predsjedništva bez odluke NSRS".

Sjednici NSRS prisustvuje i predsjednica RS Željka Cvijanović.

Nakon Dodikovog obraćnja u NSRS se razvila rasprava i to između poslanika SDS Nebojše Vukanovića i Milorada Dodika.

Bilo je međusobnih optužbi, ali i priijetnji i ličnog koje je Dodik uputio Vukanoviću, zbog njegovog kritičkog odnosa prema njemu i vlasti.

Pored ličnih uvreda, koje je iznio u NSRS, Dodik u jednom trenutku je rekao da se, između ostalog, zalaže i za Pelješki most što će tamo graditi i firma iz RS (Integral). 

"U pitanju je Integral iz Laktaša koji zapošljava oko 3.000 radnika", rekao je Dodik, navodeći da će se zalagati da takva firma dobije što više posla, jer je to, kako je kazao, interes i RS.

Narodna skupština RS podržala Dodika: Ništa od tužbe protiv Hrvatske - undefined

Twitter: Narodna skupština RS podržala Dodika: Ništa od tužbe protiv Hrvatske

U pitanju je firma čiji vlasnik je blizak Miloradu Dodiku i za koju važi da je "povlaštena" firma u RS koja upravo zbog bliskosti sa Dodikom i dobija poslove u RS ali i u regionu.

"Nije mi jasno zbog čega bi NSRS trebalo da bude zaštitnik hrvatskih interesa. Da li su Hrvati zadnjih 100 godina ikada bili na strani Srba ili bili korektni prema Srbima?", pitao je Vukanović, podsjetivši na niz historijskih sukoba Srba i Hrvata, ali i skorašnjih incidenata sa navijačima Torcide u Splitu. 

Vukanović je pitao i da li iza "ovih suludih poteza stoje silni novci neimara Slobodana Stankovića", čija kompanija je angažovana na izgradnji mostra i pristupnog puta na Pelješcu.

"Novci će doći i proći, ali rane koje se ostave na jednom narodu ostaju trajne", dodao je Vukanović 

Podsjetio je također da HDZ BiH ne želi konstitutivnost srpskog naroda u kantonima u FBiH gdje ima većinu. 

"Zašto mi danas treba da štitimo hrvatske interese? To je suicid. To je antisrpsko i izdajničko ponašanje", smatra Vukanović.

On je mišljenja da bi najmudrija odluka RS bila da se ne miješa u odnose između Bošnjaka i Hrvata u BiH, te da kaže da će podržati svaki njihov dogovor.

Svoje izlaganje, Vukanović je počeo riječima:

'Hvaljen Isus i Marija, hvaljen Čović i Kolinda za one koji zastupaju interes Hrvatske. Istorija je učiteljica života, da smo izvukli pouke ne bismo vodili ove sulude rasprave. Volio bih da poslanici Narodne skupštine dobro razmisle. Slušao sam juče Kolindu Grabar Kitarović koja je hvalila pričuvnog hrvatskog člana Predsjedništva Milorada Dodika''. 

Identična Dodikova rasprava u kojoj je dominiralo vrijeđanje je bilo i sa poslanikom PDP Draškom Sranivukovićem, koji mu je ponovio da vodi računa samo o ličnom interesu i interesu njegovih kumova i prijatelja.

Stanivuković pozdravio Dodika: Bok predsjedniče, kaj delate

"Ovo je laža i prevara", što nam prodajte za vitalne nacionalne interese", ponovio je Stanivuković u NSRS i upitao kada će biti vitalni interes RS da doktori, profesori i penzioneri nemaju najniže penzije i plate...

"To treba biti naš interes, a ne ovo što nam potuarate", rekao je, između ostalog, Stanivuković što je pogodilo Dodika pa je "osuo paljbu" i na Stanivukovića.

Nakon međusobnh optužbi, Stanivuković je od predsjedavajuće NSRS zatražio d izrekne kaznu Dodiku zbog teških uvreda na njegov račun.

Navodeći da na to nema pravo, Stanivuković je rekao:

"Kazniće ga narod!"


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA