Vuk Drašković Dodiku: Ubjedljiviji si bio kao opozicija Miloševiću i Karadžiću

Radiosarajevo.ba
Vuk Drašković Dodiku: Ubjedljiviji si bio kao opozicija Miloševiću i Karadžiću
/ Foto: SPO
Lider Srpskog pokreta obnove i Vuk Drašković u komentaru na sankcije čelniku RS-a ističe da je i sâm Milorad Dodik kazao da ih je očekivao, te da najbolje zna zašto to kaže.

"Ono što nije dobro je izazivanje SAD-a pod izgovorom da će ona za dva dana biti druga zemlja i da će novi predsjednik Donald Trump stvoriti novu Ameriku i novu politiku. SAD je velika država. Predsjednik koji bi udarao na stubove zemlje izložio bi sebe velikim nevoljama, pa i gubitku predsjedničke funkcije. Bilo bi mnogo bolje potražiti izlaz na jedinim pravim vratima koja vode u iskreni i prijateljski dijalog s Bošnjacima i Hrvatima u BiH, a odnosi se na primjenu Daytona i uređenja daytonske Bosne kao međunarodne priznate države", govori Drašković.

Drašković kaže da ne bio iznenađen i sankcijama Evropske unije, rekao je za Avaz. Vjeruje da će Srbi koji su već živjeli pod sankcijama i doživljavaju ih kao "antisrpsku zavjeru" svoje simpatije usmjeriti prema "žrtvi sankcija", to jest Dodiku, što nije dobro. Podsjeća da Srbi moraju izvući pouke i zamke iz prošlosti.

Poručio je Dodiku, kojeg dobro poznaje, da se vrati u one godine kada je bio najveća opozicija i Slobodanu Miloševiću i politici Ratka Mladića i Radovana Karadžića, jer je taj Dodik ubjedljiviji. No, prema njemu, Dodikove neodmjerene riječi nisu dio strategije i uvjerenja, već ekscesi koje potiču i oni u Srbiji iz "snažnih, nereformisanih i sa vlasti neuklonjenih dijelova Miloševićeve politike '90-ih". A ima ih i u naučnim i kulturnim krugovima. Oni, veli, kuraže Dodika, ali ne samo njega već još mnoge na Balkanu na "novo krvavo kolo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije