Rusija o sankcijama Dodiku: Odlazeća američka administracija komplicira odnose

Radiosarajevo.ba
Rusija o sankcijama Dodiku: Odlazeća američka administracija komplicira odnose
/ printscreen
Na stranici Ministarstva za inostrane poslove (MID) Rusije objavljena je reakcija ove zemlje na sankcije koje su vlasti SAD-a nametnule Miloradu Dodiku, predsjedniku RS-a.

"Najoštrije osuđujemo ovaj pristrani potez. Smatramo da je to još jedan dokaz o grozničavim pokušajima odlazeće administracije Baracka Obame da umjetno komplicira međunarodne odnose u postkonfliktnim područjima. Argumente američke strane smatramo neosnovanim. Jednostranim akcijama odgovornost se nastoji prebaciti na Milorada Dodika i bosanske Srbe kako bi drugi prikrili svoje greške iz prošlosti u BiH.

Potvrđujemo spremnost da aktivno sarađujemo sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim državama članicama Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini (PIC) kako bi se poštovala načela Dejtonskog sporazuma, ravnopravnost dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH - i tri konstitutivna naroda - Bošnjaka, Srba i Hrvata", stoji u saopćenju Ministarstva za inostrane poslove Rusije.

Nakon Ministarstva inostranih poslova Rusije, skoro istovjetnim saopćenjem oglasila se i Ambasada Rusije u Sarajevu. U saopćenju Ambasade dodaje se želja za "zatvaranjem Ureda Visokog predstavnika u BiH koji je već iscrpao svoj resurs da bi se upravljanje zemljom prepustilo u ruke građana Bosne i Hercegovine"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije