Članice EU donijet će zajedničku odluku u vezi sa sankcijama Dodiku

Fena
Članice EU donijet će zajedničku odluku u vezi sa sankcijama Dodiku
PrtScr / Claire Bodonyi
Francuska ambasadorica u Bosni i Hercegovini Claire Bodonyi, komentirajući sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, kazala je da će 28 članica Evropske unije donijeti zajedničku odluku o tome. 

"Francuska ne raspolaže bilateralnim pojedinačnim sankcijama, mi djelujemo u okviru EU, i tako ćemo i donijeti odluku", istaknula je Bodonyi.

Podsjetila je da ne postoji državni program sankcija, nego da se odluke donose u okviru EU.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack ranije je saopćila da su predsjedniku RS-a uvedene sankcije.

Istaknula je da je u utorak Ured za kontrolu imovine stranaca pod Ministarstvom za trezor, u konsultacijama sa State Departmentom, zvanično definirao status Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, u skladu s Izvršnom uredbom (E.O.) 13304 koju je 28. maja 2003. potpisao predsjednik George W. Bush. E.O. 13304 odobrava sankcije protiv, između ostalog, osoba za koje je utvrđeno da su aktivno opstruirale ili predstavljaju značajnu opasnost u  vezi s aktivnom opstrukcijom provedbe Dejtonskog sporazuma.

Milorad Dodik se, kako je istaknuto u saopćenju, usprotivio Ustavnom sudu BiH i prekršio zakon, te to predstavlja značajnu prijetnju u vezi s ometanjem provedbe Dejtonskog sporazuma.

"Ova mjera pokazuje naše čvrsto opredjeljenje za Daytonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje", navedeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije