Vučić najavio novu prugu i autoput između Srbije i BiH: Povezujemo region

3
Radiosarajevo.ba
Vučić najavio novu prugu i autoput između Srbije i BiH: Povezujemo region
Print Screen / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa predstavnicima susjedne zemlje boravi danas u posjeti Banjoj Luci.

Na konferenciji za novinare, govorio je o novim projektima koji je povezati region, a napomenuo je da razmmjena ove dvije zemlje može biti puno bolja.

"Za nas je važno da razvijamo ekonomije, da možemo ljudima obezbediti drugačiju budućnost i da ne nemaju brige od prije 30 godina već da znamo da je mir naša budućnost i da zajednički radimo na našoj budućnosti", poručio je Vučić.

Naveo je i pomoć četiri općine, jedna je u Federaciji, a tri u RS-u. Riječ o Dvraru, Nevesnju, Bosanskoj Dubici i Bosanskoj Kostajnici.

"To su milioni eura ulaganja u ove opštine, ne bi bilo fer da govorim koliko. Znamo da je nedovoljno. Želim reći građanima ovih opština da ćemo mnogo toga uraditi. To će biti primer šta možemo uraditi za narod RS-a i BiH", rekao je Vučić.

Tema je, kako je rekao, bio je i aerodom u Trebinju, gdje će Srbija uložiti nešto više od 70 miliona eura u ovaj projekat.

"To nije sve, naravno. Troškove i kasnije ćemo preuzeti na sebe. To je važan projekat i za Hercegovinu - Trebinje, Nevesinje, Mostar. Mislimo da ima potencijal i donijeti korist za RS i Srbiju", naveo je Vučić.

Zatim je najavio nove projekte.

"Ako pažljivo pogledate, dragi prijatelji, primetit ćete jednu stvar - mi smo posle Drugog svetskog rata uvek ostajali bez međusobnih komunikacija. Kao da je neko želeo to. Moj predlog je bio da gradimo prugu Beograd - Sarajevo. Verujemo da ćemo dobiti nekakav odgovor. Izgradnja autoputa do Bijeljine. Plaćamo izgradnju mosta kod Rače, RS i BiH neće iamti troškova do poslednjeg eura", rekao je srbijanski predsjednik, te zaključio:

"To je naša velika podrška razvoju autoputa do Bijeljine. Vrednost radova je 136 miliona eura. Srbija će na sebe preuzeti 100 miliona eura i RS neće morati brinuti o zaduživanju... Ostaje da se gradi komunikacija Bijenjina - Tuzla - Sarajevo. Verovatno ćemo biti izloženi kritikama jer pružamo ovoliku pomoć, ali ja sam ponosam jer povezujemo region. Nikome nije lako tokom korone. Mi MMF-u dođemo kao uspješan đak".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije