Vučić i Zvizdić: Cilj je vanjskotrgovinska razmjena od dvije milijarde eura

A. B.
Vučić i Zvizdić: Cilj je vanjskotrgovinska razmjena od dvije milijarde eura
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić bio je danas domaćin u Sarajevu srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću. Dvojica državnih zvaničnika su istaknuli da su vanjskotrgovinska razmjena i ekonomski odnosi najbitniji za dvije zemlje.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je izjavio kako BiH i Srbija imaju mnogo toga zajedničkog te da zajednički odnosi daju prave putokaze za ekonomski i društveni razvoj.

"O tome smo danas i razgovarali. Kada je riječ o Vijeću ministara, nama je prioritet ekonomsko jačanje. Konstatirali smo da možemo povećati obim vanjskotrgovinske razmjene i ekonomske saradnje i to će nam biti glavni ciljevi u narednom periodu", rekao je Zvizdić.

Dodao je kako će naredna zajednička sjednica Vijeća ministara i Vlade Srbije biti do kraja ove godine, odnosno krajem novembra, a domaćin će biti Vlada Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare izjavio kako je u narednom periodu cilj obje zemlje vanjskotrgovinska razmjena od dvije milijarde eura.

"Mislim da smo uspjeli izbjeći barijere i sada imamo normalan i konstruktivan dijalog između predstavnika dvije zemlje. U novembru očekujemo dolazak predstavnika Vijeća ministara BiH i Denis Zvizdića u Srbiju i tada ćemo razgovarati o mnogim bitnim temama. Ako se do kraja godine u Beogradu skupe predstavnici BiH i Srbije, to će biti veliki uspjeh", rekao je Vučić i dodao kako je BiH najvažnija zemlja za Srbiju s kojom ima vanjskotrgovinsku razmjenu.

Vučić je naglasio kako je Srbija veliki prijatelj BiH.

"Pokušajte ući u naše cipele i tada ćete vidjeti kako je nama. Nikada se nismo pokušali miješati u vaše odnose, već ih samo pokušavati rješavati. Zahvalan sam svim predstavnicima vlasti u BiH što pokušavaju održati dobre susjedske odnose", zaključio je predsjednik Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije