Vučić se danas susreo sa Schmidtom - a već sutra u Beograd dolazi Dodik

5
Radiosarajevo.ba
Vučić se danas susreo sa Schmidtom - a već sutra u Beograd dolazi Dodik
Foto: Anadolija / Dodik i Vučić

U Beogradu će sutra biti održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, tvrdi Tanjug.

Dodik će tako doći dan nakon što se Vučić susreo s visokom predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

Schmidt i Vučić danas su, prema saopćenju, analizirali situaciju u regionu, posebno u Bosni i Hercegovini, a visoki predstavnik je iznio svoje viđenje razloga za upotrebu bonskih ovlasti.

Sprema se fešta u Sarajevu: Rukometaši Bosne igraju za titulu i povratak u društvo najboljih

Sprema se fešta u Sarajevu: Rukometaši Bosne igraju za titulu i povratak u društvo najboljih

Podsjećamo, Schmidt je bonske ovlasti upotrijebio kako bi poništio Zakon o nepokretnoj imovini koji je ranije donio bosanskohercegovački entitet RS, a koji je trebao osigurati da državna imovina Bosne i Hercegovine pređe u vlasništvo Republike Srpske.

Vučić je izrazio jasno neslaganje s primjenom bonskih ovlasti, jer smatra da ne doprinose stabilnosti, saopćeno je danas nakon sastanka, na kojem se dvojac saglasio da je očuvanje mira u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu od presudnog značaja za ekonomski napredak Zapadnog Balkana.

A, dan poslije sastanka sa Schmidtom, u Beograd odlazi Dodik koji je ovih dana pod stresom više nego inače.

O tome, koliko je bio važan ovaj susret, ranije je danas u izjavi za N1 analizirao jedan od visokih predstavnika u BiH koji je najčešće koristio bonske ovlasti i smjenjivao u svom mandatu - Wolfgang Petritsch:

“Činjenica da Vučić prihvata u goste Christiana Schmidta – to pokazuje Dodiku da Vučić prihvata visokog predstavnika. Mislim da Vučić indirektno prihvata da je Schmidt visoki predstavnik. To je pozitivan signal, Vučić prihvata novu realnost. Naročito zato što će Srbija nastojati da se izoluje iz novog rata između Rusije i ostatka svijeta. Ovo je simboličan korak. Nadam se da će Schmidt i Vučić prihvatiti da zavise jedni od drugih, i tek saradnjom mogu riješiti pitanje Bosne i Hercegovine”, govori Petritsch.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije