Dodik: RS u dogledno vrijeme treba da donese odluku o samostalnosti

Radiosarajevo.ba
Dodik: RS u dogledno vrijeme treba da donese odluku o samostalnosti
Foto: RFE / Sa sastanka

U Beogradu je održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s  članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednicom manjeg bh. entiteta Željkom Cvijanović te ostalim predstavnicima Srba iz regiona. 

Tema razgovora bila je najnovija politička situacija u BiH, izazvana odlukom da predstavnici iz RS blokiraju rad državnih organa, a nakon odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu u RS-u.

Kako je poslije sastanka kazao Dodik, takvom odlukom "primjenjuje se deklaracija SDA o rušenju RS, a to podržavaju zapadne zemlje".

Rekao je da će u RS iskorisitit sve svoje institucionalne mogućnosti, da je ovo prešlo "crvenu liniju", da RS treba u dogledno vrijeme da "ide svojim putem i donese odluku o svojoj samostalnosti".    

Kazao je da će narod odlučiti o statusu RS. 

Vučić je kazao da je zabrinut po pitanju situacije u BiH, ali je Dodika i Cvijanovića pozvao da probleme rješavaju putem institucija i da to ne bude na uštrb destabilizacije u regionu.

"Srbija podržava Dejtonski sporazum, što znači integritet BiH, i integritet RS unutar BiH", kazao je Vučić. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije