Vučić nakon prijetnji pitao ambasadu SAD u BiH: Gdje to piše da imovina ne pripada entitetima?

20
Radiosarajevo.ba
Vučić nakon prijetnji pitao ambasadu SAD u BiH: Gdje to piše da imovina ne pripada entitetima?
Foto: EPA - EFE / Aleksandar Vučić

Nakon velike najave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će današnji dan, 11. juni, biti izuzetno zanimljiv jer će on postaviti pitanje ambasadi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini nakon što je ona kritikovala tzv. "svesrpski sabor" održan u Beogradu 8. juuna. 

Vučić je izjavio da mu je bila interesantna reakcija američke ambasade u Bosni i Hercegovini, partnera Srbije, na održavanje tzv. srpskog sabora, ali je on odlučio da nastavi da se miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovini te se sada raspituje o državnoj imovini BiH. Uvjeren je da izvrtanjem činjenica i lažima može ubijediti bilo koga da državna imovina zemlje u kojoj se on, ama baš nimalo ne pita, ne pripada državi.

"Međutim, rekao sam da ću postaviti neka pitanja. Vi ste čuli već mnogo puta svi i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini i u cijelom regionu jednu sintagmu koja glasi 'duh Dejtonskog sporazuma'. Ako mi, kao zemlja koja je potpisala Dejtonski mirovni sporazum, nismo garant provođenja jer kažu da to ne piše, da smo samo potpisnik, iako bi duh tog potpisa upravo to značio, ne bih da se bavim ni duhom ni duhovima, već imam najkonkretnije pitanje za one koiji su rekli da smo mi pogazili Dejtonski sporazum, za naše partnere iz američke ambasade u Bosni i Hercegovini. Dejtonskim mirovnim sporazumom regulisane su naše nadležnosti centralnih vlasti i entiteta. Moje prvo pitanje za njih je: Kako, gdje i otkada negdje piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima?", upitao je Vučić. 

Sutra tužna kolona sanitetskih vozila u čast Aldina Subašića

Sutra tužna kolona sanitetskih vozila u čast Aldina Subašića

Navodi da Članom 3. tačka 3. Ustava Bosne i Hercegovine Aneks 4 Dejtonskog sporazuma, predviđeno je da sve državne funkcije i ovlaštenja koja nisu izričito dodijeljena institucijama Bosne i Hercegovine pripadat će entitetima. A članom 3. tačka 1. navedene su nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine. To su vanjska politika, vanjskotrgovinska politika, carinska politika, monetarna politika, finansiranje ustavnih i međunarodnih obaveza, politika useljavanja izbjeglica i azila, sprovođenje krivičnog zakona, finansiranje ustanova međunarodnih obaveza BiH, odnosi sa Interpolom, međunarodna komunikacija, saobraćaj između entiteta i kontrola vazdušnog saobraćaja.

"Kao što se vidi, nigdje se ne pominju ni javna imovina, ni javna svojina. Te vas molim, dragi partneri iz američke ambasade, da mi konkretno odgovorite kako ste došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta da je imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima, kao što jasno piše u Dejtonskom sporazumu, a zbog čega ste između ostalog učestvovali u izazivanju krize na prostoru BiH", rekao je Vučić.

Vučić zaprijetio ambasadi SAD-a u BiH: Sutra će dobiti odgovor, bit će zanimljiv dan...

Vučić zaprijetio ambasadi SAD-a u BiH: Sutra će dobiti odgovor, bit će zanimljiv dan...

Istovremeno, kaže Vučić, očekuje da mu odgovore, kao što su već u nekoliko navrata rekli, da to ima veze sa sporazumom u pitanju sukcesije iz 2001. koji je stupio na snagu 2004. te je ponovo pokušao izmanipulisati historijskim činjenicama kazavši da je Bosna i Hercegovina nastala raspadom Jugoslavije.

"Odmah ću vam reći, nemojte to da odgovarate, jer bi bilo odmah u glupu. Sukcesijom se regulišu prava i obaveze država članica nastalih na prostoru BiH, a ne kako će javna svojina ili javna imovina biti raspoređena unutar jedne od država članica nastale raspadom Socijalističke federativne republike Jugoslavije. Tako da molim vas da mi na ovo jedno prosto pitanje, a tako mnogo važno, koje danas gubimo po pitanju svi u regionu imovine na koje vi insistirate, i mnogo sam sretan što ste prihvatili ovu argumentovanu, civilizovanu i bez ikakvih uvreda, dobru raspravu i uvjeren sam da ćete mi pružiti odgovor. Dakle, gdje to piše? To je moje pitanje i radujem se vašem odgovoru", poručio je predsjednik Srbije. erc

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije