Vučić i Erdogan su danas kod Orbana u Mađarskoj. Tamo su i Dodik i Cvijanović

16
Hina
Vučić i Erdogan su danas kod Orbana u Mađarskoj. Tamo su i Dodik i Cvijanović
Foto: AA / Vučić i Dodik

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas na poziv mađarskog premijera Viktora Orbana boravi u posjeti Mađarskoj.

Čelnici dviju zemalja će se sastati u Orbanovom uredu, a teme razgovora će uključivati sigurnost, odbrambenu industriju i ekonomska pitanja, objavio je glasnogovornik premijera. Također će se baviti pripremama za sljedeći sastanak mađarsko-turskog vijeća za stratešku saradnju na visokom nivou, koji će se održati krajem godine. Mađarska i Turska su jedine od 31 članice NATO saveza, koje još uvijek nisu ratificirale protokole o pristupanju Švedske savezu i nije jasno hoće li to biti jedna od tema razgovora tokom Erdoganovog posjeta.

Turski predsjednik je na julskom samitu saveza u Vilniusu kazao da će Turska ujesen ratificirati švedske pristupne protokole, što je prema pisanju mađarskog portala Telex iznenadilo politički vrh u Budimpešti.

Udes na Stupu: Učestvovala tri automobila

Udes na Stupu: Učestvovala tri automobila

Već idućeg dana je mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto rekao da je mađarska ratifikacija švedskog pristupanja NATO-u nakon prestanka turske blokade "čisto tehničko pitanje". Erdogan je u Budimpešti posljednji put bio u novembru 2019., a zadnjih se nekoliko godina u više navrata susreo s Orbanom.

Mađarski premijer je prisustvovao Erdoganovoj inauguraciji nakon što je turski predsjednik na izborima krajem maja osvojio novi petogodišnji mandat. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je ovog vikenda također u posjetu Mađarskoj, a predviđa se da će se u nedjelju zasebno sastati s Orbanom i Erdoganom.

S Orbanom će se susresti i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik koji s Vučićem i članicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović u Mađarskoj boravi u povodu mađarskog Dana državnosti i otvaranja Svjetskog prvenstva u atletici u Budimpešti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije