VSTV imenovao nove sudije i tužioce: Ko će od sada dijeliti pravdu u BiH

Fena
VSTV imenovao nove sudije i tužioce: Ko će od sada dijeliti pravdu u BiH
Pixabay / Ilustracija
Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, u pojedinim općinama i kantonima, Visoko sudsko i tužilačko vijeće imenovalo je nosioce državnih pravosudnih funkcija u pojedinim ustanovama.

Na sjednici koja je održana prethodna dva dana u Sarajevu VSTV je odlučio imenovati novog tužioca Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te će tu funkciju od sada obnašati Mehmedalija Huseinović, a njegov novi kolega na poziciji tužioca Tužilaštva Srednjobosanskog kantona bit će Rusmir Hadžić.

Kada je riječ o drugim nosiocima pravosudnih funkcija BiH, na mjesto sudija u Općinskom sudu u Čitluku imenovani su Gorjana Šain, Anđela Ljubić Čović, Aida Hidović i Boris Herceg, dok će od sada funkciju sudije Općinskog suda u Mostaru obnašati Gordana Puljarević.

Na nivou Republike Srpske imenovani su - Sonja Avlijaš na poziciju sudije Osnovnog suda u Sokocu te Zorica Stolić na poziciju dodatnog sudije Osnovnog suda u Modriči.

Pri donošenju Odluke o imenovanju VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda.

Izuzev sudija imenovanih u Općinski sud u Čitluku, za koje će naknadno biti određen datum stupanja na dužnost, novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 17. aprila 2017. godine, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije