SNSD odlučio da nastavi s blokadom rada institucija BiH

Anadolija
SNSD odlučio da nastavi s blokadom rada institucija BiH
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Djelovanje institucija Bosne i Hercegovine je u krizi, navela je u izjavi za Anadolu Agency Milica Marković, zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. 

On je potvrdila da zastupnici te stranke neće učestvovati ni na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH navodeći kao razloge ranije stavove Kluba SNSD-a

"Nećemo prisustvovati sjednici iz razloga koji smo već naveli u prethodnom periodu, odnosno dok Šefik Džaferović predsjedava Predstavničkim domom Parlamentarne skupštine BiH", navela je Marković.

Ona je istakla da je predsjedavanje Džaferovića Predstavničkim domom Parlamentarne skupštine BiH prvi razlog, te da kada su govorili o reviziji presude BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu da su u tom kontekstu pominjali pitanje pozicije Ustavnog suda BiH i rješavanje njegovog statusa u smislu donošenja zakona o tom sudu, pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i pitanje pozicije Suda i Tužilaštva BiH.

"Mi smo smatrali da je to zajedno sa revizijom presude set najurgentnijih pitanja o kojima treba raspravljati i razgovarati i ići ka mogućim rješenjima i solucijama. Međutim, s obzirom da druga strana nije pokazala nikakvo interesovanje nego nastavila je u pravcu u kojem je išla to je produkovalo ovakvu krizu u kojoj se BiH nalazi. Iako je sud odlučio kako je odlučio o reviziji za nas su ovo vrlo urgentna pitanja i smatramo da je to velika prepreka za BiH u njenom daljem napredovanju", istakla je Marković. 

Današnjoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH prisustvuju poslanici Saveza za promjene koji djeluju u okviru Kluba SDS-a.

U ponedjeljak je odgođena sjednica Doma naroda PS BiH zbog izostanka tri poslanika iz Kluba srpskog naroda čime je došlo do blokade u radu Parlamentarne skupštine BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije