SNSD danas odlučuje: Da li će biti nastavljena blokada rada institucija BiH

Anadolija
SNSD danas odlučuje: Da li će biti nastavljena blokada rada institucija BiH
AA / Ilustracija: Sjednica SNSD-a
Članovi Saveza nezavisnih socijaldemokrata, stranke na čijem čelu se nalazi Milorad Dodik, danas će odlučiti o tome da li će njihovi zastupnici učestvovati u radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ove informacije je saopćio Lazar Prodanović, zamjenik predsjedavajućeg Kluba SNSD-a u ovom domu Parlamenta BiH, koji je kazao da će na današnjem sastanku biti poznato da li će SNSD-ovi zastupnici učestvovati u radu Predstavničkog doma, te na koji način će djelovati na sjednicama.

"Nadam se da će se stvoriti ambijent u kome će se ukloniti postojeća blokada institucija BiH od Predsjedništva do Parlamentarne skupštine BiH, a naše učešće u radu bit će definisano danas na sjednici Kluba", naveo je Prodanović.

On je istakao kako SNSD koji ima šest poslanika iz RS-a u Predstavničkom domu nema dogovor sa Savezom za promjene o tome da li će njihovih sedam zastupnika koji djeluju u okviru Kluba SDS-a prisustvovati sjednici. Takav dogovor posebno je važan jer čak dvije trećine tačaka na budućoj sjednici zahtijevaju izjašnjavanje Kolegija Parlamentarne skupštine, te je za usvajanje potrebno obezbijediti dvije trećine glasova iz RS-a.

"Čak i ako se desi da ne učestvujemo u glasanju u drugom krugu ne smatramo da postoje neke od značajnih tačaka čijim bi se usvajanjem stvorila šteta po interese RS-a", naveo je Prodanović. 

Podsjećamo, u ponedjeljak nije održana ni sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH zbog izostanka tri delegata iz Kluba srpskog naroda čime je blokiran rad Parlamentarne skupštine BiH. 

Istovremeno već duže vremena ne održavaju se ni sjednice Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije