VSTV danas vanredno zasjeda, imaju samo jednu tačku dnevnog reda

Radiosarajevo.ba
VSTV danas vanredno zasjeda, imaju samo jednu tačku dnevnog reda
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milan Tegeltija

Vanredna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine bit će održana danas.

Na dnevnom redu sjednice je jedna tačka – aktuelna situacija.

Podsjećamo, prošle sedmice je objavljen navodni snimak sa predsjednikom VSTV-a Milanom Tegeltijom kao glavnim akterom, gdje razgovara o imenovanju sestre bivše članice Vijeća Milijane Buha na jednu od funkcija u pravosuđu.

Tegeltija je nedavno negirao autentičnost snimka.

Podsjećamo, jučer su politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) održali dvodnevno zasjedanje kako bi razmotrili stanje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir, koji i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu.

Upravni odbor PIC-a posebno je naglasio potrebu za izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) radi uspostavljanja temeljitog postupka provjere imovine sa ciljem boljeg rješavanja sukoba interesa i drugih pitanja povezanih s integritetom, jačanja neovisnosti, integriteta i odgovornosti sudaca, tužitelja i članova VSTV-a, te da bi se omogućio pravni lijek protiv odluka VSTV-a.

Upravni odbor PIC-a primio je k znanju odluku članova VSTV-a da se očituju povodom nedavnih dešavanja i podstiče ih da poduzmu odgovarajuće korake kojim će se povratiti povjerenje u tu instituciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije