Tegeltija na hitnoj sjednici VSTV-a: Nezakonito me prate, snimaju, uhode...

0
Radiosarajevo.ba
Tegeltija na hitnoj sjednici VSTV-a: Nezakonito me prate, snimaju, uhode...
Screenshot / Sjednica VSTV

Na vanrednoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, koja je sazvana povodom posljednje afere u kojoj je glavni akter predsjednik Vijeća Milan Tegeltija, nije prisustvovao predstavnik Suda BiH Dragomir Vukoje, koji je, prema riječima Tegeltije, na bolovanju.

Od 15 članova VSTV-a, sjednici je prisustvovalo njih 14.

U svom uvodnom obraćanju, Tegeltija je istaknuo da je sjednica sazvana zbog objavljenog snimka na kojem on razgovara sa bivšom članicom Vijeća Milijanom Buhom te, sudeći prema snimku, s njom dogovara imenovanje njene sestre na mjesto sutkinje.

Tegeltija je ponovio kako se radi o montiranom audio snimku, koji nije zakonit niti autentičan.

"Milan Tegeltija nikoga ne može da izabere u bilo koji sud. To radi samo VSTV većinom glasova članova koji su prisutni i koji glasaju. Ja ni u procedurama testiranja ne učestvujem. Toliko imam da kažem o tom montiranom sadržaju. Puno važnije pitanje za mene je pitanje sigurnosti, pitanje zakonitosti i ambijenta u kojima nosioci funkcija pravosudnih obavljaju svoju dužnost. Jasno je da se radi o nezakonitom snimku, odnosno nezakonitoj montaži. Nezakonito me prate, snimaju, uhode, nadziru... Ako trebam da idem na poligraf, stojim iza svake svoje riječi", naveo je Tegeltija.

"Vjerujem da je šef OSA-e častan čovjek i da on ovo neće demantovati. On me je obavijestio da se protiv mene obavljaju nezakonite radnje i to traje dugo vremena. Ovo ulijeva strah i koji je potpuno prirodan i razumljiv. Ako stalno razmišljte da će vas neko ukloniti s pozicija, teško možete normalno raditi. Takvim radnjama vaš integritet je doveden u pitanje", poručio je Tegeltija, te nakon toga završio svoj uvodni gorov. Kako je naveo, možda će se javiti tokom sjednice, a možda i neće.

Advokatica iz Banje Luke i članica VSTV-a Duška Bogojević, koju je u Vijeće izabrala Advokatska komora RS-a, je stala u Tegeltijinu odbranu te kazala da se danas raspravlja o nečemu što nije ni trebala biti tema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije