Najavljene promjene / VSTV BiH uskoro kreće u izbor novih članova

15. 09. 2020. u 08:29:00 Fena

Shares: 2

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je održavanje dvodnevne sjednice za 15. i 16. septembra na kojoj će, među ostalim, biti pokrenuta procedura izbora novih članova ovog regulatornog tijela.

Radi se o proceduri koja se pokreće uslijed činjenice da u 2021. godini većem broju članova VSTV-a ističe mandat, saznaje Fena u toj instituciji.

Naime, u periodu od januara do septembra 2021. godine mandati ističu članovima VSTV-a – Amili Kunosić, Goranu Nezireviću, Dragomiru Vukoju, Selimu Karamehiću, Mahmutu Švraki i Berini Alihodžić.

U dnevni red sjednice uvrštena je i Informacija o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u BiH, kao i Informacija u vezi sa izmjenama i dopunama Poslovnika VSTV-a.

Istovremeno, na dnevnom redu su - Informacija o budžetu VSTV BiH za 2020. godinu, te izrada Pravosudne informaciono-komunikacione strategije u BiH, kao i Izvještaj o provođenju preporuka Evropske komisije za VSTV BiH i pravosuđe BiH.

Članovi VSTV-a razmatrat će Izvještaj o provođenju Plana integriteta VSTV BiH za 2019. godinu, Revizorski izvještaj implementacije Projekta unapređenja efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužitelja, Informaciju o pripremi Finalnog izvještaja o realizaciji Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja Evropske komisije i Izvještaj o provedenim finansijskim revizijama u toku 2020. godine.

Planirano je i razmatranje Prijedloga srednjoročnog plana rada VSTV-a BiH za period 2021-2023. godine i Informacije o radu Ureda disciplinskog tužioca VSTV BiH za drugo tromjesečje 2020. godine.

Također, planiran je izbor novog predstavnika VSTV-a u sastav Nadzornog tijela za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina (Projekt Unaprjeđenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH – IPA 2017).

Članovi Vijeća će se očitovati o Projektu za unapređenje poslovne klime kroz brže rješavanje privrednih sporova u BiH, prijedlogu dodatnih aktivnosti kao odgovoru na COVID-19, projektu Svjetske banke (WB).


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)