Predsjedniku Suda BiH izrečena javna opomena

2
Radiosarajevo.ba
Predsjedniku Suda BiH izrečena javna opomena
Fena / Ranko Debevec

Donesena je prvostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH protiv tuženog Ranka Debeveca, predsjednika Suda Bosne i Hercegovine.

Ovom odlukom se utvrđuje disciplinska odgovornost tuženog za disciplinske prekršaje propisane u Zakonu o VSTV-u, član 56. tačka 22., odnosno „ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije“ i tačka 19 a to je „namjerno davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća“.

Tuženom se za navedene disciplinske prekršaje, na osnovu odredaba člana 58. stav 1. i člana 59. Zakona o VSTV-u BiH, izriče disciplinska mjera - javna opomena.

Tuženi je oslobođen disciplinske odgovornosti za tačku b, disciplinske tužbe.
Protiv ove odluke se može izjaviti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH u roku od 8 dana od dana prijema odluke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije