Debevec pojasnio špansko državljanstvo: Haranga protiv mene imat će pravni epilog

5
Radiosarajevo.ba
Debevec pojasnio špansko državljanstvo: Haranga protiv mene imat će pravni epilog
Foto: Screenshot / Ranko Debevec

Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, kazao je danas u toku obraćanja pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma BiH o stanju u pravosuđu, da mnoge stvari o stanju ne zna, te da ne može iznositi ništa što je van Suda BiH i van onoga što je kognitivno doživio u toku rada u Sudu BiH.

Kazao je da je stanje u bh. pravosuđu zabrinjavajuće, ali se još može mijenjati.

On se osvrnuo na rad institucije kojom predsjedava, ali i na rad Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, te Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Suda BiH pred članovima Komisije osvrnuo se još i na državljanstvo Španije koje posjeduje, ističući da ono nije krivično djelo.

"Oni svim svojim državaljanima, dakle ne meni, svim svojim državljanima, prema zakonu Španije dodaju prezime majke. To prezime piše u svim domaćim dokumentima, evo u mom rodnom listu. Ono je Kaveson. Ne postoji Kavason, to se pokušava spinovati, kao da sam ja dodao neko lažno prezime. Dakle, prezime Kavason ne postoji. Sva ova haranga koja se vodi protiv mene imati svoj pravni epilog", zaključuje Debevec.

Podsjetimo, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, optužio je predsjednika Suda BiH da skriva lične podatke. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije