VSTV bez stava o postupanju prema tužiteljici Tadić nakon sankcija

2
Radiosarajevo.ba
VSTV bez stava o postupanju prema tužiteljici Tadić nakon sankcija
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Gordana Tadić

Dva dana nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije nekadašnjoj glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić zbog podrivanja demokratskih procesa na Zapadnom Balkanu, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) izdalo je saopćenje u kome podsjeća da je upravo ovo pravosudno tijelo potvrdilo njen disciplinski prekršaj, ne spominjući kako će sankcije uticati na njen tužilački rad.

Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a, u današnjem obraćanju medijima na redovnoj sjednici Vijeća kazao je kako je pred kraj prošle godine imao sastanak s predstavnicima Ambasade SAD-a, koji su ga upoznali kako će u skladu sa obimom svojih informacija donijeti odluke “kojima će određeni broj građana, državljana BiH, staviti pod sankcije”, Detektor.ba.

“Do jučer nije bilo nosilaca pravosudnih (…) kojima su izrečene sankcije, jučer se to desilo, a reći ću vam da je i tada od predstavnika Američke ambasade bilo nagovještaja da će vjerovatno biti i nosilaca pravosudnih funkcija koji će biti podvrgnuti sankcijama”, rekao je Lagumdžija, dodavši da je i tada zatražio od Ambasade da se ovlaštenim organima u Bosni i Hercegovini pruži što više informacija na osnovu kojih bi mogla biti provedena istraga od pravosudnih institucija.

Ekipa Dubioze Kolektiva pripredila show u zagrebačkom tramvaju: Pogledajte dio atmosfere

Ekipa Dubioze Kolektiva pripredila show u zagrebačkom tramvaju: Pogledajte dio atmosfere

Na sjednici je donesen i zaključak o zajedničkom obraćanju Vijeća javnosti, u kojem se navodi “da je upravo jedan od činjeničnih navoda za uvođenje mjera zabrane protiv tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić i disciplinski prekršaj, koji je upravo institucija VSTV-a BiH utvrdila u pravosnažno okončanom disciplinskom postupku, kojim je imenovana razriješena dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH”.

Kako je navedeno, Ambasada SAD-a u BiH pozvana je da sva dodatna saznanja i informacije koje su bile povod donošenja mjera, razmijeni sa Uredom disciplinskog tužioca (UDT) i Tužilaštvom BiH zbog procesuiranja i “utvrđivanja moguće odgovornosti za devijantna ponašanja nosilaca pravosudne funkcije”.

“Razmjena informacija u ovom i drugim slučajevima, kao vid saradnje sa SAD-om, jeste od ključnog značaja za institucionalnu provjeru svih potencijalnih navoda o bilo kojem obliku nepravilnosti, kako u radu nosilaca pravosudnih funkcija, tako i u postupanju svih drugih građana, čime ćemo zajednički doprinijeti dodatnom jačanju pravosuđa i vladavini prava u BiH, te ujedno i jačanju povjerenja u institucije sistema”, navodi se također u saopćenju.

Tadić je u oktobru prošle godine premještena s pozicije glavne državne tužiteljice na mjesto tužiteljice Državnog tužilaštva.

Disciplinska tužba protiv Tadić podnesena je u aprilu 2021. godine. Ona je prijavljena za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavne tužiteljice.

Na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

Ona se teretila i za ponašanje u Tužilaštvu ili izvan njega, ali je Ured disciplinskog tužioca (UDT) na pripremnom ročištu odustao od ove optužbe. Ova tačka se odnosila na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana, dok je za preostale tačke proveden postupak.

Tadić su SAD sankcionisale jer je kao “odgovorna ili saučesnica direktno ili indirektno učestvovala u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu”.

Za Tadić se navodi, između ostalog, da je “navodno naplaćivala državnu stambenu naknadu putem fiktivnog ugovora”, kao i da je koristila svoju poziciju da promoviše lične i porodične interese, zbog čega će njena sva imovina i interesi u imovini koji se nalaze u SAD-u ili pod kontrolom američkih osoba, biti blokirani i moraju se prijaviti Uredu za kontrolu strane imovine (OFAC).

Alena Kurspahić-Nadarević, glavna disciplinska tužiteljica, kazala je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je Ured disciplinskog tužioca pokrenuo postupak na kraju kojeg je smijenjena Tadić, a da su sankcije novost za nosioce pravosudnih funkcija.

Radi se o jednoj novonastaloj situaciji, kakvu nismo imali u BiH do sada u pogledu nosilaca pravosudnih funkcija i sankcija protiv njih, i bilo bi zaista neprofesionalno i protivno principima na kojima vidite da UDT funkcioniše, da bilo šta kažem bez širih konsultacija, analize, kako navoda tako i činjenica, ali i analize pravnog okvira koji nas obavezuje. Ono što je jedino sigurno, da niko ne može odgovarati za nešto za šta je već utvrđena njegova odgovornost”, kazala je Kurspahić-Nadarević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije