Vrhbosanska nadbiskupija ogradila se od propovijedi fra Mate Vincetića: "Iskreno žalimo"

6
Radiosarajevo.ba
Vrhbosanska nadbiskupija ogradila se od propovijedi fra Mate Vincetića: "Iskreno žalimo"
Foto: PrtScr / Facebook / Fra Mate Vincetić

Iz Vrhbosanske nadbiskupije danas su, 24. augusta, uputili saopćenje za javnost u kojem su se ogradili od propovijedi fra Mate Vincetića.

Kako smo već objavili, propovijed je po svom narativu na granici jezika mržnje, pa i islamofobije, a njene skandalozne detalje možete pročitati OVDJE.

"U povodu isječka iz propovijedi fra Mate Vincetića koju je izrekao u nedjelju, 20. augusta u crkvi na Plehanu, a koja je izazvala veliku pozornost u medijima i na društvenim mrežama, Vrhbosanska nadbiskupija se ograđuje od sadržaja iste.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Način, na koji je u tom isječku tretirana tema migracija te u tome kontekstu i pripadnici druge religijske zajednice nije u skladu s naukom Katoličke Crkve ni s onim što ona, kako na općoj tako i na mjesnom nivou, provodi u svom djelovanju", saopćeno je danas iz Nadbiskupije.

Iz ove institucije poručuju kako je "Isus pomagao svima i, kako donosi evanđelje po Mateju, poistovjetio se sa svakim čovjekom koji je u potrebi kad je kazao: 'Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni“ (Mt 25,34-36)'."

"Vjerna Isusovu nauku, Katolička Crkva slijedi Isusov primjer dobrote prema svima i kroz svoje institucije na različite načine pomaže upravo 'gladnima, žednima, strancima, golima i sužnjima' te pri tomu poštuje njihovo ljudsko dostojanstvo i vjersko uvjerenje. Čini to u ime vlastite vjere u Presveto Trojstvo i u Isusa Krista i naučava da su svi ljudi braća i sestre. Iskreno žalimo ukoliko su fra Matine riječi povrijedile vjerska i ljudska osjećanja kod drugih te još jednom podsjećamo svećenike na važnost propovijedi koja treba biti navještaj i tumačenje Božje riječi", zaključili su iz Vrhbosanske nadbiskupije, inače najveća upravna jedinica Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini.

Plehan kod Dervente(BiH)…..20.8.2023 Opet neka “majorizacija”, ali sada od migranata muslimana. Ovaj svećenik bi trebao biti pozvan na odgovornost za raspirivanje vjerske netrpeljivosti!

Posted by Džon Toblerone on Wednesday, August 23, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije