Vremenske (ne)prilike: Važne informacije za sve one koji uzgajaju voće, povrće, kukuruz...

0
Radiosarajevo.ba
Vremenske (ne)prilike: Važne informacije za sve one koji uzgajaju voće, povrće, kukuruz...
Foto: Arhiv / Kukuruz

Federalni hidrometerorološki zavod objavio je agrometeorološka prognozu za period od 11. do 17. septembra.

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, u narednim danima nastavit će se stabilno i sunčano vrijeme. Uz obilje sunca bit će iznadprosječno toplo, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne i vruće. U četvrtak i petak (14.09.i 15.09.) nestabilnije, uz vjerovatnoću za poneki lokalni pljusak praćen grmljavinom. Sa padavinama će se najviše dnevne temperature zraka sniziti pa će u nastavku sedmice temperature biti primjerenije drugoj dekadi septembra.

Noći i jutra, naročito u kotlinskim dijelovima Bosne će biti osjetno svježiji sa pojavom magle ili niske oblačnosti. Jutarnja temperature zraka će se kretati od 11 °C do 16 °C, na jugu do 22 °C, a najviša dnevna od 28 °C do 34 °C, u drugom dijelu sedmice od 26°C do 31°C.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Zbog neujednačenog priliva padavina tokom proteklog perioda, stanje vlažnosti tla je različito, ponegdje umjereno vlažno, a ponegdje suho, što će svakako otežati pripremu tla za jesenju sjetvu.

Kukuruz je još uvijek na poljima i nalazi se u završnim fazama zrenja, tako da će unatoč povoljnim temperaturnim uvjetima kasniti priprema parcela za jesenju sjetvu ozimih žitarica. Suho vrijeme treba iskoristiti za berbu dozrelog voća i povrća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije