Vremenska klackalica u BiH: Na Bjelašnici 2 stepena, najavljeni kiša i grmljavina

Radiosarajevo.ba
Vremenska klackalica u BiH: Na Bjelašnici 2 stepena, najavljeni kiša i grmljavina
Foto: Radiosarajevo.ba / Vremenska klackalica u BiH

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 2; Ivan Sedlo 9; Bugojno 10; Sokolac 11; Sarajevo 12; Livno i Tuzla 13; Bihać, Doboj i Sanski Most 14; Banja Luka, Gradačac, Prijedor i Srebrenica 15; Bijeljina 16; Grude 17; Široki Brijeg 18; Mostar i Neum 20; Trebinje 21°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 942Pa, za 1hPa je manji od normalnog i opada.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. Prije podne mjestimično slabije padavine. U drugoj polovini dana širom zemlje se očekuje kiša, pljuskovi i grmljavina. U centralnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne lokalno su mogući i obilniji pljuskovi. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23°C, na jugu zemlje do 27°C.

U Sarajevu oblačno. U poslijepodnevnim satima sa kišom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 19°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA je relativno nepovoljna. Pogoršanje praćeno padavinama loše će djelovati na raspoloženje većine ljudi, a dosta niže temperature mogle bi kod osjetljivih osoba, ponajviše hroničnih bolesnika sa kardiovaskularnim problemima i astmatičara, dovesti do pojačanih tegoba. Poželjno je umanjiti aktivnosti. Sa noćnim satima, opšta slika postepeno će se popravljati. Na krajnjem jugu ugodnije, uz stabilnije vrijeme.

Objavljena je i prognoza za naredne dane:

U nedjelju, 19. 7.2020., veći dio dana preovladavaće pretežno oblačno vrijeme. Više sunčanog vremena na krajnjem jugu zemlje. Padavine su uglavnom lokalne i slabijeg intenziteta. Prije podne više padavina se očekuje na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. U poslijepodnevnim satima postepeno smanjenje oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 17°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 19 i 24°C, na jugu zemlje do 28°C.

U ponedjeljak, 20. 7.2020., u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini mala do umjerena naoblaka. U poslijepodnevnim satima se očekuje razvedravanje. Vjetar slab sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 24 i 29°C, na jugu zemlje do 31°C.

U utorak, 21. 7.2020., u Bosni sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove izgledna je magla i niska naoblaka. U Hercegovini sunčano. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 27 i 32°C, na jugu zemlje do 34°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije