Nedim Sladić objavio prognozu za narednih 15 dana za Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Nedim Sladić objavio prognozu za narednih 15 dana za Sarajevo
Foto: Privatni album / Nedim Sladić

Meteorolog Nedim Sladić objavio je skupovnu prognozu američkog modela GFS za Sarajevo u narednih 15 dana.

Vremenska prognoza - undefined

Foto: Facebook/Nedim Sladić: Vremenska prognoza

"Crvena linija predstavlja prosjek 20 izračuna prognoze (svaka od 20 članica je označena drugom bojom), dok roza predstavlja tridesetogodišnji prosjek. U donjem dijelu x-ose su padavine.

Kao što vidimo, nagle temperaturne oscilacije su u sedmici ispred nas. Najbolje je dočarati to na sljedeći način: sutra će biti vruće, u utorak pratit će nas jesenji, pa donekle i proljetni ugođaj, u srijedu ujutro bit će nam potreban tanji ogrtač pri odlasku na posao i ugodan dan bez sparine, a već pred kraj radne sedmice onaj pravi ljetni ugođaj", napisao je Sladić i dodao:

"Promjenjive su vremenske prilike, ali općenito na numeričkim modelima i ensemble izračunima nisu prisutni neki veći signali za padavine. Premještanjem brze hladne fronte sa sjeverozapada osom preko naših područja tokom noći s ponedjeljka na utorak doći će do priliva svježije zračne mase koji će uzrokovati značajniji pad temperature zraka.

U utorak vrijednosti temperatura zraka se spuštaju u centralnim krajevima Bosne na oko 15 °C, a u Hercegovini ispod 30 °C. Vrijednosti temperatura zraka u utorak, 07.07. većinom su u rasponu od 16 do 22 u Bosni, a u Hercegovini od 22 do 28 °C. Prolaskom fronte zapuhat će pojačana bura u Hercegovini, a u Bosni sjeverac i sjeverozapadnjak".

Kako je napisao on priliv svježijeg zraka će za posljedicu imati osjetno svježija jutra u srijedu te djelomično u četvrtak, a temperature u jutarnjim satima u spomenutom periodu u Bosni bi se kretale od 10 u centralnim krajevima do 15 na sjeveru Bosne, na jugu Hercegovine do 20 °C.

"Premještanjem fronte preko naših područja i njenim odmicanjem dalje ka jugoistoku slijedi vrlo brzo jačanje atmosferskog pritiska i stabilizacija vremena od utorka poslijepodne kada će se početi razvedravati sa sjeverozapada uz sunčano vrijeme koje nas prati od srijede, 08.07. do subote, 11.07, uz brzi povratak tople zračne mase s jugozapada na prednjoj strani sistema. Tako će već u četvrtak biti ponovo vruće, naročito u Hercegovini gdje će temperature ponovo rasti do 35 °C, a u Bosni ponovo se približavati brojci do oko 32 °C", zaključio je Sladić.

Interesantno je da uprkos ovim vidljivim i, prilično jakim zahlađenjima za ljetni period, 07.07. i 12.07. signali za padavine do polovine jula mjeseca nisu naročito izraženi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije