FHMZ / Vratilo se proljeće: Tokom dana pretežno sunčano, temperatura kao naručena

14. 11. 2020. u 08:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 13

Jutros u većem dijelu Bosne preovladava magla i niska naoblaka. Sunčanije je u Hercegovini i na planinama.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati (°C): Bjelašnica -1; Livno 0; Bugojno 1; Ivan Sedlo, Sarajevo i Široki Brijeg 2; Grude 3; Sanski Most 4; Bihać i Zenica 5; Banja Luka 6; Gradačac, Mostar i Tuzla 7; Neum 12°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 951Pa, za 7hPa je veći od normalnog i ne mijenja se.

Danas će u većem dijelu Bosne preovladavati dugotrajna magla i niska naoblaka. Sunčanih razdoblja može biti poslije podne. U Hercegovini i na planinama sunčano. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12°C, na jugu zemlje od 15 do 19°C.

U Sarajevu magla. Najviša dnevna temperatura zraka oko 7°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA je relativno povoljna. Mada će preovladavati stabilno vrijeme, opšta slika će biti lošija u Bosni, obzirom da će, većim dijelom dana, povećana naoblaka i niske temperature, kod osjetljivih osoba uzrokovati nešto izraženije tegobe. Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji, ne izlagati se pretjeranim naporima i povremeno reducirati boravak na otvorenom. Na jugu toplije i ugodnije, uz više sunca.

Objavljena je prognoza i za naredna dva dana:

U nedjelju, 15.11.2020., u većem dijelu Bosne će preovladavati dugotrajna magla i niska naoblaka. Sunčanih razdoblja može biti poslije podne. Sunčanije u Hercegovini i na planinama. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 6°C, na jugu zemlje do 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 13°C, na jugu zemlje do 18°C.

U ponedjeljak, 16.11.2020., prognozira se jače naoblačenje koje će u drugoj polovini dana usloviti kišu. Po kotlinama u Bosni prije podne će biti i magle. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 18°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA