Zbog pokretanja klizišta poplavljen autoput kod Kaknja

M. K.
Zbog pokretanja klizišta poplavljen autoput kod Kaknja
Zbog klizišta na površinskom kopu Vrtlište kod Kaknja i izlijevanja vode iz akumulacije koja je nastala potpuno je obustavljen saobraćaj na autoputu A-1 Kakanj - Zenica.

Iz Autocesta BiH potvrđeno je za Radiosarajevo.ba da je autoput poplavljen i da je saobraćaj potpuno obustavljen u oba smjera. Saobraćaj je obustavljen i na regionalnom putu R-445 Kakanj - Zenica.

"Saobraćaj je obustavljen i trenutno su ekipe na terenu. Ne možemo kazati kad će se situacija normalizirati", kazali su iz Autocesta.

Podsjećamo, klizište je aktivno od prošle sedmice na odlagalištu jalovine u okviru "Površinskog kopa Vrtlište" Rudnika mrkog uglja Kakanj, i u koritu Ribnice uslijed pokretanja klizišta nastalo je veliko jezero. Zbog padavina brana je popustila i voda se iz akumulacije izlila.

"Najvažnije je da je voda otišla tamo gdje nema kuća i stanovnika. Sreća u nesreći. Iako samo danima pokušavali zaustaviti izlijevanje vode iz akumulacije, uslijed padavina je sve popustilo i nažalost desilo se da voda krene prema autoputu i regionalnom putu odakle se kreće prema Bosni. Ljudski životi nisu ugroženi", kazali su za Radiosarajevo.ba iz Rudnika mrkog uglja Kakanj.

Blokada će biti na snazi do daljnjeg, a u međuvremenu će se koristiti alternativni pravci.

Potvrđeno nam je da su ekipe civilne zaštite, Autocesta i Rudnika na terenu i da se radi na saniranju i normaliziranju situacije na autoputu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije