Vozač kojeg je sreća spasila u Jablanici: 'Kada sam izašao iz kamiona pred očima je bio - horor'

1
M. B.
Vozač kojeg je sreća spasila u Jablanici: 'Kada sam izašao iz kamiona pred očima je bio - horor'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Katastrofa u Donjoj Jablanici

Katastrofalne poplave koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu 4. oktobra, zasigurno su jedna od najvećih katastrofa u novijoj historiji koja je pogodila ovo područje. 

Najpogođenije su općine Jablanica, Konjic, Fojnica, Kreševo i Kiseljak. Stanje je daleko najgore u Jablanici.

Veliki broj žrtava i ogromna materijalna šteta koja je nastala u Jablanici, katastrofa je koja se se teško nadoknaditi. 

Održan drugi MESSpresso: Razgovor o All Inclusive programu i predstavi "Posjeta"

Održan drugi MESSpresso: Razgovor o All Inclusive programu i predstavi "Posjeta"

Pored najvećih gubitaka što su ljudski životi, nastala je ogromna šteta na saobraćajnoj infrastrukturi koja bi trebala prva biti sanirana. 

Za portal Radiosarajevo.ba, govori jedan od svjedoka 4. oktobra. Riječ je o vozaču kamiona Matku, koji se uputio iz Sarajeva za Mostar te kobne noći. 

Naš reporter se probio do poznatog restorana u Jablanici: 'Situacija je teža nego što smo zamislili'

Naš reporter se probio do poznatog restorana u Jablanici: 'Situacija je teža nego što smo zamislili'

"Bilo je oko 1.30 sati ujutro, ja sam se vraćao iz Sarajeva za Mostar i počela je jaka kiša koja je ometala saobraćaj, ali nekako se išlo. Malo iza Jablanice morao sam da zaustavim kamion, jer je na putu stajalo drvo. Tada nisam bio svjestan šta se dešava", počeo je priču. 

Dodao je da je u jednom trenutku pokrenula velika bujica i to je opisao kao "velika rijeka koja teče niz brdo". 

"Kada je bujica krenula da pada sve je bilo puno mulja i još padanje jake kiše je dodatno razgrađivalo mulj što je predstavljalo opasnost od toga da me bukvalno odnese. I onda je ta voda to počelo da pada po kamionu. Ne znam kako da vam opišem, sve se desilo u nekoliko sekundi, prvo je palo na prikolicu, pa na kabinu", priča Matko za Radiosarajevo.ba.

Katastrofa u Donjoj Jablanici

Na pitanje zašto nije izašao odmah iz kamiona rekao je da to nije bilo moguće, jer je tlo bilo toliko muljevito da bi samo propao kroz njega.

Naglasio je da je mogao tek ujutro da izađe iz kamiona, jer je kiša prestala padati oko 6 ujutro i tek se mulj malo stvrdnuo pa se moglo hodati

"Sreća da mulj nije zagradio vrata od kamiona pa sam mogao izaći", prisjetio se Matko

Kada je izašao iz kamiona, Matko se sa još nekoliko ljudi uputio prema Jablanici i tek vidio horor koji je zadesio Jablanicu.

"Ne znam šta bih vam rekao, ja sam sa još dva čovjeka preko pruge prešao i vjerujte tu je bilo najmanje 20 centimetara blata. Kada smo vidjeli šta se desilo u Jablanici, nismo mogli vjerovati. Kada bi se to moglo sanirati to samo dragi Bog zna. Kada sam izašao iz kamiona vidio sam da su sve kuće uništene, osim jedne. To je ono što sam ja vidio", prepričava Matko

Pruga visi kod Komadinovog vrela
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Pruga visi kod Komadinovog vrela

Poslije toga smo ga pitali da li može procijeniti kada će se obnoviti cestovna infrastruktura, na to odgovara:

"To još manje znam jer niste to vidjeli. Najlakše je beton staviti, ali tu postoji mnogo faktora koji utječu na to. Hoće li se opet klizište obrušiti, hoće li kiša pasti, tako da ne znam i sami vidite kakva je situacija", zaključuje Matko Uložnik.

Više o poplavama u BiH čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije