Von der Leyen uskoro u posjeti Zapadnom Balkanu

0
Radiosarajevo.ba
Von der Leyen uskoro u posjeti Zapadnom Balkanu
Foto: EPA-EFE / Ursula von der Leyen

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je najavila da će do kraja ovoga mjeseca posjetiti zemlje Zapadnog Balkana kako bi potvrdila predanost procesu pristupanja.

Evropska komisija saopštila je da su plan i program posjete još u pripremi, ali je naglašeno da dolazak Von der Leyen na Balkan prethodi samitu Evropska unija (EU) - Zapadni Balkan koji će biti održan 6. oktobra u Sloveniji.

"Do kraja mjeseca posjetit ću tu regiju. Time želimo uputiti jasnu poruku o našoj predanosti procesu pristupanja. Dugujemo to svima mladima koji vjeruju u budućnost Evrope", izjavila je Ursula.

Velika akcija FUP-a u Sarajevu: Duge cijevi, slijede hapšenja

Velika akcija FUP-a u Sarajevu: Duge cijevi, slijede hapšenja

Novi ekonomski i investicijski plan

Dodala je da EU pojačava podršku Zapadnom Balkanu kroz novi ekonomski i investicijski plan, koji je vrijedan oko trećine bruto domaćeg proizvoda te regije.

“Činimo to jer je ulaganje u budućnost Zapadnog Balkana ulaganje u budućnost Unije”, rekla je Von der Leyen.

Također je najavila nastavak ulaganja u partnerstva u evropskom susjedstvu, od jačanja angažmana u Istočnom partnerstvu do provedbe novog programa za Sredozemlje i nastavka rada na različitim aspektima odnosa s Turskom.

Ursula von der Leyen, boravit će od 28. do 30. septembra u posjeti Zapadnom Balkanu, prilikom koje će obići svih šest zemalja u regiji, poručeno je u srijedu iz EK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije