Voloder odgovorio na tvrdnje Konakovića: "Zlonamjerna pakost"

16
Radiosarajevo.ba
Voloder odgovorio na tvrdnje Konakovića: "Zlonamjerna pakost"
Foto: Kolaž / Elmedin Voloder, Elmedin Konaković

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde te ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, odgovorio je predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću na optužbe koje je ovaj iznio gostujući na Federalnoj televiziji u Dnevniku 3.

Konaković je tada, između ostalog, napisao:

"Vrlo brzo ćemo objaviti informacije o tome koliko je višemilionskih ugovora sa firmama koje su bile njegovo vlasništvo sve do stupanja na funkciju direktora potpisao smijenjeni direktor JP Autoceste FBiH. Onaj najagilniji u kupovini ruku za Dom naroda."

Rusi ponovo gađali Harkiv: Povrijeđene najmanje tri osobe, među njima 13-godišnje dijete

Rusi ponovo gađali Harkiv: Povrijeđene najmanje tri osobe, među njima 13-godišnje dijete

A, danas, 19, avgusta, oglasio se i spomenuti, smijenjeni direktor Autocesta Elmedin Voloder.

Njegovu poruku objavljujemo u cijelosti:

"U svoje ime, kolega iz ranije uprave JP Autoceste FBiH i svih službi sa ciljem objektivnog informisanja javnosti želim komentarisati izjave Elmedina Konakovića na njegovom FB profilu. Već je postalo pravilo da kada god se sprema otići Dodiku na noge, kao što će to opet učiniti 22. augusta u Istočnom Sarajevu, te gotovo sigurno opet učiniti neke koncesije na račun države, Elmedin Konaković izmišlja price o nekim navodnim zloupotrebama, kriminalu i nezakonitim tenderima koje će on kao da otkrije javnosti, jer kao on zna da je nešto urađeno pogrešno, a radi se uglavnom o njegovom skromnom znanju o onome što mu neko podmeće.

Konaković o optužbama Izetbegovića: 'Dugo ne odgovaram na napade predsjednika SDA...'

Konaković o optužbama Izetbegovića: 'Dugo ne odgovaram na napade predsjednika SDA...'

To mu je matrica djelovanja još od čuvene 'šestorke' u Vladi KS, pa evo sve do danas. To što od tih najava nikada nije bilo ništa, jer ne možeš da otkriješ nečega čega nema, njega nikada nije omelo da isti model javnih istupa ponavlja bez mjere i granice već duže vrijeme, a u suštini sve to govori o njemu. Ovaj put meta sam ja i stanje u Autocestama FBiH u vrijeme dok sam obavljao dužnost direktora i nezakonito smijenjen od nametnute Vlade FBiH.

Lako provjerljive činjenice koje su sadržane i u saopćenjima JP Autoceste FBiH kažu da je ovo preduzeće u periodu dok sam obnašao poziciju direktora pripremilo realizaciju radova na dionicama autoceste na Koridoru Vc za novih 85 kilometara i investicijama od gotovo četiri milijarde KM. Da su potpisana četiri ugovora za realizaciju vrijedna više od 1.5 milijardu KM, dok se potpis ostalih ugovora priprema do kraja trećeg kvartala ove godine. Napravili smo veliki posao u reorganizaciji nabavki. Ranije su tenderske procedure trajale u prosjeku po 18 mjeseci, a sada postupak dodjele ugovora traje do osam mjeseci. Na svih osam gradilišta radi se sedam dana u sedmici, 24 sata dnevno, te ukupna vrijednost radova koji se trenutno izvode na Koridoru Vc veća je od dvije milijarde KM.

Samim tim, sve firme koje se bave projektovanjem i izvođenjem radova značajno su povećale obim posla i aktivnosti, pa je time povećan broj ugovora kod svih sudionika prvenstveno domaćih, ali i inostranih firmi prisutnih na našim gradilištima što sigurno predstavlja veliku korist za privredu naše zemlje i razvoj društva uopće. Svi ti ugovori dio su dokumentacije JP Autoceste FBiH, nalaze se na zvaničnoj stranici, zaključeni su i realiziraju se u skladu sa važećim zakonima.

Jedino što je upitno sa stanovišta zakona je kako ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik političke partije koji s radom JP Autoceste FBiH niti sa stručne, a posebno ne sa formalno-pravne strane nema ništa, može imati uvid u poslovanje ovog preduzeća, te još i najavljivati i neka svoja navodna saznanja koje će objaviti na svom FB profilu.

Sama svrha je jedna, pljuvanje i pokušaj blaćenja, izražavanje mržnje i zlonamjerne pakosti. Ali, naravno da se time neko drugi treba baviti. Bitno što građani trebaju znati je da se Koridor Vc nastavlja graditi za što su dokaz gradilišta u punom kapacitetu aktivna za nove kilometre koje dugo čekamo, a sami neka procijene koliko su sigurni u budućnost ove zemlje nakon svakog sastanka koji 'Trojka' sa Elmedinom Konakovićem na čelu održi sa svojim partnerima i mentorima Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, 'dokazanim prijateljima BiH'."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije