Vojnik VRS osuđen na pet godina zbog silovanja u Foči

Radiosarajevo.ba
Vojnik VRS osuđen na pet godina zbog silovanja u Foči
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sud BiH

Krivično vijeće Suda Bosne i Hercegovine danas je izreklo presudu u predmetu Saša Ćurčić po kojem je osuđen na pet godina zatvora zbog silovanja Bošnjakinje u Foči 1992. godine.

Optuženi Ćurčić proglašen je krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. Krivičnog zakona BiH, a u vezi s tačkom g) (prisiljavanje druge osobe na seksualni odnos ili s njim izjednačenu seksualnu radnju – silovanje), a sve u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH, te ga je krivično vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo na kaznu zatvora u trajanju od 5 pet godina. 

Optužnica tereti Ćurčića da je u periodu između 3.7.1992. i 18.7.1992. godine, u kojem periodu se odvijao širok i sistematičan napad vojnih, paravojnih i policijskih snaga Srpske Republike Bosne i Hercegovine, a potom RS, usmjeren protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Foča, znajući za takav napad te da njegove radnje čine dio tog napada, kao pripadnik tih snaga, zajedno s drugim osobama svjesno prisilio oštećenu na seksualni odnos ili s njim izjednačenu seksualnu radnju - silovanje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije